Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Eduard Harujen a venit de pe patul de spital pentru a-şi lua rămas buni de la colegii din Procuratură

Procuratura Generală a Republicii Moldova a rămas fără conducere. Eduard Harunjen şi-a dat demisia de la şefia instituţiei. Preşedintele Igor Dodon a semnat imediat decretul de eliberare a lui Harunjen din funcţie. Şeful statului spune că următorul şef al procuraturii generale trebuie să fie un profesionist, cetăţean al Republicii Moldova. Obligativitatea de a deţine cetăţenia moldovenească este impusă de preşedintele Dodon, după ce anterior, Blocul ACUM anunţa despre prezenţa unui procuror european în fruntea Procuraturii Generale.

Eduard Harunjen şi-a anunţat demisia în holul instituţiei, în faţa colegilor săi din procuratură. El a spus că a venit de pe patul de spital pentru a-şi lua rămas buni de la colegi.

În dimineaţa zilei, Harunjen i-a prezentat preşedintelui Igor Dodon demisia, iar şeful statului a semnat eliberarea sa din funcţie. Fostul procuror general spune că a luat decizia de a se retrage pentru a nu periclita activitatea procuraturii. Şi asta pentru că, decizia Parlamentului privind constatarea ilegalităţilor la procesul de numire a lui Harunjen în funcţie ar fi pus la îndoială legalitatea întregii activiăţi a instituţiei.

În locul lui Harunjen la şefia procuraturii generale trebuie să vină un profesionist, spune preşedintele Igor Dodon. Obligatoriu, cetăţean al Republicii Moldova. Declaraţia lui Dodon vine după ce anterior proeuropenii blocului ACUM vorbeau despre necesitatea numirii unui procuror european în fruntea instituţiei.
 
Potrivit legii, procurorul general este numit de preşedintele ţării la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor pentru un mandat de 7 ani. Pe 9 iulie, Parlamentul de la Chişinău a stabilit că în anul 2016 Eduard Harunjen a fost numit în funcţia de procuror general cu abateri de la normele legale.
Similare
RECOMANDĂRI