Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Energia verde prinde putere în Republica Moldova

Energia verde prinde putere în Republica Moldova. Graţie unor proiecte finanţate de Uniunea Europeană şi realizate prin intermediul programului european ,,Convenţia Primarilor", mai multe localităţi din ţară îşi sporesc eficienţa energetică.

Un exemplu este oraşul Străşeni. Acum opt ani, localitate a aderat la iniţiativa europeană Convenţia Primarilor privind Clima şi Energia. În această perioadă, în Străşeni a fost modernizat sistemul de iluminat public, au fost îmbunătăţite sistemele de termoficare în grădiniţe şi la liceul Mihai Eminescu.  

VALENTINA CASIAN, primarul municipiului Străşeni: Este vorba de termoizolarea a patru blocuri a acestei instituţii, cu o suprafaţă de peste 3 mii de metri pătraţi. Aici vedem o îmbinare perfectă a două obiective prioritare: atât eficientizarea consumului de energie, cât şi sănătatea elevilor şi a personalului". 

Oraşul Cimişlia a semnat Convenţia Primarilor în 2011. De atunci, localitatea a implementat, cu succes, opt proiecte investiţionale, care atenuează schimbările climatice şi promovează energia durabilă. 

SERGIU ANDRONACHI, primarul oraşului Cimişlia: "S-au iluminat cca 30 de km de drum cu corpuri LED, de eficienţă energetică. Planificăm şi pe parcurs să iluminăm străzile adiacente". 

Iar Primăria Lozova, după ce a implementat mai multe proiecte, are deja un nou Plan de Acţiune privind Energia Durabilă şi Clima. 

LILIAN BOTNARU, primarul satului Lozova: "În cadrul planului nostru de acţiuni avem un şir de angajamente asumate prin care vrem să reducem emisiile de CO2, inclusiv tot ce ţine de climă". 

În 2018, tot cu sprijinul UE, la Cantemir a început izolarea termică a instituţiilor de învăţământ. 

IRINA PLIS, preşedintele Alianţei pentru Eficienţă Energetică şi Regenerabile: "Izolarea termică a fasadelor clădirilor, modernizarea sistemului de încălzire, instalarea panourilor fotovoltaice, colectoare solare pentru apă caldă în grădiniţele de copii, înlocuirea sistemului de iluminat intern şi instalarea centralei termice pe bază de biomasă". 

În Republica Moldova, circa 50 de localităţi sunt parte a Convenţiei Primarilor, care oferă locuitorilor beneficii sociale şi de mediu, finanţate de UE. 
Similare
RECOMANDĂRI