Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Eroii români, memorie zidită în piatră în spaţiul dintre Prut şi Nistru

Eroii români au lăsat de-a lungul timpului o puternică amprentă în spaţiul dintre Prut şi Nistru. Sute de sculpturi şi monumente au fost edificate în memoria ostaşilor români căzuţi pe câmpul de luptă în cele două războaie mondiale. Grav este că puţine dintre acestea mai pot fi astăzi locuri de închinăciune. Multe dintre ele au fost rase de pe faţa Pământului. Au rămas doar câteva intacte sau cu şanse de a fi restaurate. De Ziua Eroilor Români facem împreună o radiografie a stării monumentelor ridicate în Basarabia, în memoria bravilor ostaşi.

De mai bine de un secol, eroul Stan Poetaş veghează nu doar asupra Sorocii, dar şi a întregii Basarabii.

 Istoricul spune că generalul Stan Poetaş a obţinut multe victorii pentru armata română în timpul Primului Război Mondial. Îşi încuraja soldaţii alături de care lupta până la sacrificiu. Istoricul a găsit şi un mesaj rostit de general înainte de bătăliile de la Mărăşeşti şi Mărăşti.

„Voi ostaşi ai Brigăzii 17 ai Infanteriei cu piepturile voastre să faceţi un zid de neînvins peste care duşmanul nostru să nu poată trece. Să scrieţi cu vârfurile baionetelor voastre cea mai frumoasă pagină a neamului nostru. Ziua de azi e hotărâtoare pentru noi. Învingem ori murim cu toţii”, a spus Nicolae Bulat.

Şi au rezistat. Atunci, diviziile române au oprit armata germană. De altfel, generalul Poetaş a dus mai multe lupte crâncene. El şi-a găsit sfârşitul în Basarabia şi a fost înmormântat la Soroca. În 1919, în cinstea sa, s-a ridicat un monument. Însă, în 1944, e fost distrus de armata roşie.

„Această piatră funerară a suferit. În perioada sovietică a fost deterior mormântul, a fost luată piatra, cineva a încercat să o taie în jumătate, nu s-a păstrat o porţiune aici mai înaltă. Basorelieful a fost smuls de aici şi dus”, a spus Nicolae Bulat.

Resturi din marele monument au fost găsite şi mai apoi restaurate – totul pentru a readuce la viaţă această operă de sculptură.

„Spre norocul nostru, din ceea ce s-a păstrat am putut să integrăm toate acestea şi aici scrie: Generalul Stan Poetaş, asta e tot original. Dar nu numai asta, în părţi avem încă 2 texte”, a spus Nicolae Bulat.

Monumentul funerar al generalului Stan Poetaş a fost inaugurat în urmă cu doi ani şi se află în curtea Muzeului de Istorie şi Etnografie din Soroca. Cei care au lucrat la restaurare şi-au dorit să obţină o lucrare care să semene pe cât de mult cu cea originală. Acest lucru a devenit posibil implicării active a avocatului Iulian Rusanovschi. De fapt, el este cel care a mult pus suflet pentru ca alte zeci de monumente ridicate în cinstea eroilor români să prindă, din nou, viaţă.

„Eu numesc monumentele un izvor nescris al unui neam şi uitaţi-vă cum spunea Nicolae Iorga: "Monumentele reprezintă acel nivel cultural la care a reuşit un neam să se ridice pe parcursul istoriei". Distrugerea lor a fost un regres foarte mare pentru românii din Basarabia. Acum pas cu pas, ele urmează a fi readuse, reanimate şi revigorat spiritul nostru naţional. În schimb, avem din abundenţă monumente închinate eroilor sovietici care nu reprezintă o problemă, dar monumentele românilor ar trebui tratate cu aceeaşi atenţie şi preţuire”, A DECLARAT IULIAN RUSANOVSCHI, avocat.

Acum lucrează la un alt proiect de restaurare. Este vorba despre monumentul-cişmea "Generalul Georgescu Pion". A fost ridicat în 1937, în Chişinău, loc unde acum este Valea Morilor.

„După această fotografie am reuşit să stabilim locul cu aproximaţie unde s-a aflat monumentul ridicat de către Generalul Pavel Georgescu Ion care a fost un erou în luptele de la Mărăşti şi Mărăşeşti. Distrus după al doilea Război Mondial 01,08 Şi la un moment dat, pur şi simplu, a fost ras când a fost schimbată configuraţia străzii Vasile Lupu”, A SPUS IULIAN RUSANOVSCHI, avocat.

Monumentul reprezenta un izvor cu apă curată construit în cinstea eroilor români căzuţi pe câmpurile de luptă. Avocatul Iulian Rusanovschi, împreună cu un arhitect, au început încă de acum doi ani cercetările pentru reconstrucţi. Proiectul este gata şi au obţinut şi autorizaţia de construcţie. În scurt timp, vor demara şi lucrările.

„alpa monumentului va fi cam în acest loc, ţinând cont de configuranţia reţelelor că avem apeduct, canalizare, apă pluvială. Deja monumentul va fi cu faţa spre lac şi imediat în apropiere avem sursa de apă potabilă pentru a fi asigurat. Va fi şi iluminat nocturn”,a spus IULIAN RUSANOVSCHI.

Autorii proiectului îşi doresc să păstreze originalitatea monumentului de altă dată, aşa că reconstrucţia va fi o copie fidelă. Istoricii s-au ghidat după câteva fotografii rare şi astfel au reuşit să restabilească şi textul de pe una dintre plăcile comemorative.

„Este pisania sau ctitoria monumentului unde se indică data când a fost edificat monumentul şi în memoria cărui eveniment, adică la 20 de ani de la biruinţele Armatei Române de la Mărăşti şi Mărăşeşti care au fost nişte vitorii răsunătoare în epocă”, a spus IULIAN RUSANOVSCHI, avocat.

În prezent, istoricii şi specialiştii din domeniu nu ştiu cu exactitate care este numărul monumentelor istorice ridicate în Basarabia în memoria eroilor români din Primul şi Al Doilea Război Mondial. Motivul este că cele mai multe au fost distruse de sovietici şi acum s-au găsit doar câteva resturi din pietrele ce cândva au fost opere de artă edificate în memoria bravilor ostaşi români.
Similare
RECOMANDĂRI