Escroci imobiliari, reţinuţi de PCCOCS! Se îmbogăţeau pe seama persoanelor social-vulnerabile sau cu dizabilităţi
Sursa foto:PCCOCS Vizualizari:

Escroci imobiliari, reţinuţi de PCCOCS! Se îmbogăţeau pe seama persoanelor social-vulnerabile sau cu dizabilităţi

18 percheziţii au fost efectuate astăzi la domiciliile şi unităţile de transport a 6 figuranţi, suspectaţi de comiterea a 15 infracţiuni de escrocherii imobiliare din mun. Chişinău, trafic de fiinţe umane şi privaţiune ilegală de libertate. Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, suspecţii au cauzat victimelor prejudicii în proporţii deosebit de mari, în sumă de peste 8 milioane de lei.

Reţeaua de escroci imobiliari a fost anihilată ca urmare a unor investigaţii desfăşurate de PCCOCS timp de doi ani, timp în care au fost efectuate acţiuni de urmărire penală şi prin măsuri speciale de investigaţie în privinţa făptuitorilor. 

Potrivit materialelor cauzei, a fost stabilit că în perioada 2008-2016, un grup criminal organizat, bine structurat, compus din femei şi bărbaţi, cu vârsta cuprinsă de la 20-50 ani, au creat o schemă criminală prin care selectau persoane social-vulnerabile şi cu dizabilităţi psihice din mun. Chişinău, care aveau în proprietate bunuri imobile şi care aveau datorii acumulate la serviciile comunale. 

Făptuitorii le promiteau victimelor un trai mai bun şi alte locuinţe de trai în localităţile rurale din Republica Moldova, cu achitarea integrală a datoriilor acumulate la serviciile comunale. În final, însă, făptuitorii transportau victimele în regiunea tranistreană, unde erau sechestrate pentru ani de zile, fiind private de libertate în această perioadă de timp, totodată fiind impuse să muncească la câmp, fără a fi remunerate. 

La una din victime, care a atins vârsta de pensionare, prin înşelăciune şi abuz de încredere, prin procură, făptuitorii periodic ridicau pensia acesteia de la oficiul poştal, banii fiind utilizaţi de către membrii grupului criminal.

Altă victimă, sub ameninţări fizice şi psihice, a fost impusă să comită o infracţiune de escrocherie imobiliară, în comun cu unii membri ai grupului criminal. 

În continuare, membrii grupului criminal organizat, prin falsificare de documente, se prezentau la birourile notariale din mun. Chişinău, unde în bază de procură, înstrăinau imobilele, cauzând victimelor daune materiale în proporţii deosebit de mari. După tranzacţiile de vânzare a imobilelor, membrii grupului criminal eliberau persoanele din locuinţele temporare sau le plasau în instituţiile medicale psihiatrice, le lăsau fără adăpost, aceştia ajungând oameni ai străzii. 

În urma percheziţiilor au fost reţinute 6 persoane, membri ai grupului criminal, fiind depistate şi ridicate acte perfectate notarial, extrase din Registrul bunurilor imobile pe diferite bunuri imobile din mun. Chişinău, înscrisuri ciornă, telefoane mobile, alte documente şi obiecte ce au importanţă pentru cauza penală. Cele 6 persoane reţinute au fost escortate la PCCOCS pentru audieri.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi pentru comiterea infracţiunii de trafic de fiinţe umane, aceştia riscă o pedeapsă cu închisoare de la 10 la 20 de ani; pentru comiterea infracţiunii de privaţiune ilegală de libertate, ei riscă o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 7 ani; pentru escrocherie – riscă o pedeapsă cu închisoare de la 8 la 15 ani; pentru confecţionarea, deţinerea, vînzarea sau folosirea documentelor oficiale false – riscă o pedeapsă cu închisoare de pînă la 5 ani.

Similare
RECOMANDĂRI