Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Estonia, Letonia şi Lituania susţin eforturile de integrare europeană a Republicii Moldova

Estonia, Letonia şi Lituania susţin eforturile de integrare europeană a Republicii Moldova. Preşedinţii Comitetelor pentru afaceri externe din cadrul Parlamentelor Ţărilor Baltice se află în vizită la Chişinău iar pe agenda de discuţii s-au aflat subiecte legate de reforma justiţiei şi a altor instituţii cheie, dar şi criza energetică prin care trece Republica Moldova.

Scopul vizitei oficialilor din Estonia, Letonia şi Lituania este intensificarea relaţiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană care se va materializa în rezultate concrete pentru cetăţeni.

DOINA GHERMAN, deputat PAS: „Implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană a fost primul şi cel mai important subiect discutat. Un subiect a fost evoluţia pe piaţa energetică din regiune. Mai cu seamă preluarea experienţei Ţărilor Baltice în dezvoltarea proiectelor de energie regenerabilă şi eficienţă energetică”.

S-a discutat şi despre semnarea de acorduri bilaterale pentru recunoaştere reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice cu Republica Estonia şi Letonia, precum şi creşterea schimburilor comerciale cu statele baltice. Un subiect aparte a fost agenda de reforme şi priorităţi a guvernului. Reprezentanţii Parlamentelor Ţărilor Baltice şi-au exprimat disponibilitatea de a oferi sprijin şi expertiză.

RIHARDS KOLS, preşedintele Comisiei Politică Externă, Parlamentul Letoniei: „Nu vă fie frică de reforme, dar îmbrăţişaţi reformele. Întâi de toate, dorim să aflăm cum să vă ajutăm cu experienţa şi asistenţa noastră. După cum am menţionat, noi deja am trecut prin acest proces atunci când a trebuit să parcurgem o cale lungă şi să avem rezultate concrete, care chiar să se traducă în bunăstarea populaţiei”.

Preşedinţii Comitetelor pentru afaceri externe din cadrul Parlamentelor Ţărilor Baltice au avut o întrevedere şi cu Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu. Şeful Legislativului de la Chişinău a reiterat că prioritatea zero este asigurarea unor instituţii funcţionale, combaterea corupţiei şi reforma justiţiei. De asemenea, s-a pus în discuţie constituirea Adunării Interparlamentare dintre cele 4 ţări: Republica Moldova, Estonia, Letonia şi Lituania. Vizita delegaţiei are loc în perioada 26 – 31 octombrie.
Similare
RECOMANDĂRI