Eurodeputatul Vlad Nistor, concluzii după vizita în Republica Moldova: Opţiunea pentru Europa, sprijinită de o largă majoritate parlamentară
Vizualizari:

Eurodeputatul Vlad Nistor, concluzii după vizita în Republica Moldova: Opţiunea pentru Europa, sprijinită de o largă majoritate parlamentară

Opţiunea pentru Europa este sprijinită de o largă majoritate parlamentară în Republica Moldova, iar oamenii angrenaţi în această construcţie sunt extrem de dinamici şi hotărâţi să aducă schimbări în realitatea legislativă cu mare viteză, a declarat eurodeputatul Vlad Nistor, într-un interviu pentru caleaeuropeană.ro, în urma vizitei de lucru la Chişinău, alături de o delegaţie din Parlamentul European, cu ocazia celei de-a zecea reuniuni a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Moldova.

„Constatarea mea personală este următoarea: Moldova merge foarte repede pe calea cea dreaptă. Opţiunea pentru Europa este sprijinită şi susţinută de o largă majoritatea parlamentară, de circa 65%. Dacă continuă să meargă în direcţia în care merge astăzi, cu viteza la care merge, Republica Moldova riscă „să ne taie faţa”. Pentru că oamenii angrenaţi în această construcţie sunt extrem de dinamici, extrem de hotărâti, iar viteza cu care încearcă să aducă în realitatea legislativă schimbările este una extrem de mare. Oamenii politici sunt tineri şi putem observa o reprezentare din partea multor doamne extrem de active şi cu o perspectivă foarte coerentă asupra Republicii Moldova”, a declarat eurodeputatul Vlad Nistor. 

Potrivit acestuia, vizita delegaţiei Parlamentului European la Chişinău a fost una „de evaluare” a principalelor probleme şi provocări cu care se confruntă Republica Moldova în prezent. Totodată, Vlad Nistor a precizat că participarea a patru europarlamentari români, delegaţia fiind condusă chiar de Siegfried Mureşan, vicepreşedintele Grupului PPE, a adus o „ altă perspectivă din punct de vedere al cunoaşterii decât s-ar fi întâmplat cu alţi parlamentari europeni”.

„Colaborarea cu parlamentarii moldoveni, în Comisia comună a PE cu Parlamentul Republicii Moldova, a fost extrem de utilă pentru că ea a inventariat principalele probleme şi provocări pe care ţara le are astăzi. De asemenea, precizez că punctele de vedere ale celor două părţi au fost absolut consonante. Ne-am întâlnit cu doamna Maia Sandu, care ne-a prezentat perspectiva domniei sale asupra evoluţiilor celor mai recente din Republica Moldova şi ne-am exprimat punctele de vedere încercând să aflăm mai mult de la domnia sa; ne-am întâlnit şi cu premierul Gavriliţă, cu care am abordat aceleaşi probleme, dar dintr-o perspectivă mai tehnico-administrativă; ne-am întâlnit cu ministrul afacerilor externe şi al integrării europene, Nicu Popescu; cu ministrul justiţiei şi cu principalii săi colaboratori, procurorul general interimar şi cu unul dintre adjuncţii săi; cu ministrul economiei şi al finanţelor şi cu reprezentanţi ai societăţii civile. La Parlament, am avut întâlniri cu majoritatea, dar şi cu grupurile minoritare”, a detaliat Vlad Nistor. 

Eurodeputatul PPE a mai menţionat că, în ceea ce priveşte o poziţie de balansare între Est şi Vest a Republicii Moldova, şeful diplomaţiei de peste Prut a explicat membrilor delegaţiei Parlamentului European că „interesul Republicii Moldova este de a păstra relaţii echilibrate cu Moscova şi cu UE, având în vedere cât opţiunea clar exprimată a ţării este una pro-europeană, dar nu este îndreptată împotriva Federaţiei Ruse”. 

Totodată, Vlad Nistor a precizat că aceeaşi abordare echilibrată a putut fi observată şi în relaţia dintre opoziţie şi putere: „Opoziţia cere doar un singur lucru, care m-a şocat. Nu este o opoziţie agresivă ca în România, distructivă, ci una care are o singură solicitare, normală, de altfel, să fie mai des întrebaţi atâta vreme cât şi ei reprezintă un segment important din populaţia Republicii Moldova”, a mai explicat eurodeputatul român. 

Similare
RECOMANDĂRI