Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Europarlamentar despre Legea cu privire la ONG-uri: Numai liderilor autoritari le stau ONG-urilor în drum

Legea cu privire la ONG-uri este una dintre condiţionalităţile pentru mobilizarea celei de a doua tranşe din asistenţa macro-financiară din partea UE pentru R. Moldova, tocmai de aceea această lege trebuie votată. ONG-uri puternice nu înseamnă pierderea independenţei de către R. Moldova, ci dimpotrivă înseamnă maturizarea vieţii sociale, de comunitate. Votarea acestei legi ar însemna punerea legislaţiei în acord cu bune practici, reguli, din democraţii mature din UE şi din afara UE. Declaraţia aparţine europarlamentarului român, preşedintelui Delegaţiei Parlamentului European în Comitetul Parlamentar de Asociere UE-RM, Siegfried Mureşan şi a fost făcută în cadrul emisiunii „Punctul pe AZI” de la TVR MOLDOVA.

„Afirmaţia pe care autorităţile de la Chişinău o fac că s-ar pierde astfel din independenţă este falsă. Orice guvern ce nu are realizări pentru oameni trebuie să recurgă la dezinformări, ştiri false şi trebuie sî inventeze duşmani externi. Aceste acuzaţii nu au nimic comun cu realitatea. UE doreşte în vecinătatea sa estică o R. Moldova puternică, dezvoltată, sigură, în care oamenii să aibă o perspectivă a zilei de mâine, de aceea şi tot sprijinul la nivel european pentru R. Moldova. Cu cât este mai multă activitate de voluntariat, non-guvernamentală, cu atât sistemul democratic este mai matur şi oamenii politici sunt obligaţi să respecte voinţa cetăţenilor. Numai liderilor care au ceva de ascuns, liderilor autoritari le stau ONG-urilor în drum”, a spus europarlamentarul.

Oficialul a menţionat că această lege comportă doar beneficii pentru R. Moldova.

„O ţară care are un sector non-guvernamental puternic, care are ONG-uri puternice nu este o ţară bananieră, o democraţie autentică cu separarea puterilor în stat, cu opoziţie puternică, cu presă liberă, cu ONG-uri active, cu oameni care se exprimă ce pot vorbi liber sunt pilonii unei societăţi dezvoltate, sunt valori europene. Cu câu atât există mai multe ONG-uri, cu cât acestea sunt mai puternice, mai active, cu cât se ajunge la mai multe activităţi de voluntariat, cu cât tinerii, studenţii se pot implica mai mult cu atât mai bine pentru sănătatea unei naţiuni şi echilibrul puterilor în stat. Printre condiţionalităţile generale legate de asistenţa macro-financiară e tocmai un sistem pluri-partiinic, alegeri libere. Fostul guvernul pierduse încrederea UE tocmai când anulase nişte alegeri libere ce s-au desfăşurat la Chişinău. Noi vrem un sector ONG puternic în R. Moldova”, a menţionat europarlamentarul.

El a spus că aceste modificări ale legislaţiei sunt recomandate şi de Comisia de la Veneţia.

„Este de fapt o punere în acord cu bunele practici recomandate. Văd punerea legislaţiei în acord cu bune practici, reguli din democraţii mature din UE şi din afara UE. Legea respectivă prevede că organizaţie necomercială nu poate susţine material, presta gratuit servicii partidelor politice şi organizaţiilor social-politice, în special, pe durata campaniei electorale nu poate face agitaţie electorală şi nu se poate implica în partizanat politic”, a precizat el.

Similare
RECOMANDĂRI