Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Europarlamentarii români au susţinut cel mai activ acordarea statutului de candidat la aderarea la UE pentru Republica Moldova

Republica Moldova are undă verde de la Parlamentul European pentru a primi statutul de ţară candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Europarlamentarii din toate grupurile legislative au votat o rezoluţie şi au pledat pentru aderarea cât mai rapidă a Republicii Moldova la spaţiul comunitar.

Cea mai mare susţinere în favoarea rezoluţiei votate a fost din partea europarlamentarilor din România.

DACIAN CIOLOŞ europarlamentar: „Prin comportament şi prin fapte, Moldova şi-a câştigat deja locul în Uniunea Europeană iar noi nu putem avea decât un răspuns – Da. Trebuie doar să găsim modalităţile, dar avem toate argumentele pe masă”.

SIEGFRIED MUREŞAN europarlamentar: „Cerem instituţiilor europene să acorde statutul de ţară candidat la UE dacă R. Moldova spune că doreşte să intre în UE răspunsul nostru trebuie să fie DA”.

TRAIAN BĂSESCU europarlamentar: „Republica Moldova a demonstrat prin atitudine şi acţiune că este un stat mai european chiar decât unele state membre sau candidate”.

EUGEN TOMAC europarlamentar: „În anul 2000 când Putin a ajuns la Kremlin pentru prima dată, în RM doar 5% îşi doreau o perspectivă europeană  Astăzi însă avem o altă realitate dincolo de Prut. Peste 50% din cetăţenii Republicii Moldova sunt cetăţenii ai UE şi trebuie să le dăm o perspectivă clară europeană”.

Republica Moldova a semnat pe 3 martie cererea de aderare la Uniunea Europeană, la scurt timp după Ucraina şi Georgia. Chişinăul a primit imediat şi chestionarele iar unul dintre ele a şi fost completat şi trimis. Celălalt chestionar este în proces de lucru. Presa de la Bruxelles scrie că Republica Moldova, Ucraina şi Georgia ar putea primi statul de ţară-candidat la summitul Consiliului Uniunii Europene programat pentru luna iunie.
 
Similare
RECOMANDĂRI