Europarlamentarul român Vlad Nistor: Este evidentă tendinţa de atragere a regiunii transnistrene în conflictul din Ucraina
Vizualizari:

Europarlamentarul român Vlad Nistor: Este evidentă tendinţa de atragere a regiunii transnistrene în conflictul din Ucraina

„Este foarte evidentă tendinţa de atragere a regiunii transnistrene în conflictul din Ucraina, pentru că aceasta este parte din Republica Moldova conform dreptului internaţional, chiar dacă, din momentul îngheţării conflictului în 1992, autoritatea Chişinăului asupra Tiraspolului este limitată”, a transmis eurodeputatul Vlad Nistor, într-un interviu pentru CaleaEuropeană.ro.

Întrebat despre evoluţia situaţiei din  regiunea transnistreană, care ar putea atrage Chişinăul într-un război de apărare, Vlad Nistor a răspuns că există pericolul ca Federaţia Rusă să încerce să-şi folosească propriile trupe, reminescenţele Armatei a 14-a , „într-un eventual atac din altă poziţie spre Odessa, însă nu ştiu cât de combative mai sunt unităţile militare ruseşti de acolo”.

„În urmă cu o lună, am avut ocazia de a mă întâlni la Strasbourg cu şefa Comisiei de politică externă a Parlamentului de la Chişinău, pe care am întrebat-o care este, după părerea domniei sale, starea trupelor de acolo şi realitatea dorinţei de război a transnistrenilor. Şi impresia domniei sale, ei având aproape zilnic contacte cu unii şi alţii din regiunea transnistreană, a fost că acele unităţi militare nu mai pot fi considerate combative şi, pe cale de consecinţă, nu se aşteaptă la o utilizare militară reală a acestora”, a adăugat europarlamentarul. 

Mai mult, Vlad Nistor a subliniat că nu putem şti cu precizie ce intenţionează preşedintele rus Vladimir Putin, ce intenţionează generalii săi, ce intenţionează Ucraina, „care s-ar putea trezi atacată şi dintr-o altă direcţie, iar obligaţia ei în aceste condiţii este de a se apăra”. 

El a avertizat că situaţia este extrem de complicată şi pentru regiunea transnistreană, fâşia auto-proclamată independentă şi pentru Republica Moldova. 

„La reuniunea PPE, într-o dezbatere pe care am avut-o separat, am adresat o întrebare retorică tuturor colegilor mei din sală: Ce veţi face dacă veţi constata că în zilele următoare, într-un oraş precum este Liov, unde se află un număr mare de cetăţeni ucraineni care au şi cetăţenie poloneză, deci care sunt cetăţeni ai unei ţări membre NATO, se ajunge la o repetarea a unora din atrocităţile de la Bucea? Sau ce vă faceţi în situaţia în care este atacat un stat în care jumătate din cetăţeni au şi cetăţenie română, adică Republica Moldova? Care ar fi atunci reacţia normală a NATO? Ei bine, este o întrebare la care este foarte dificil, chiar imposibil ca cineva să răspundă astăzi. Dar sunt sigur că este o întrebare pe care şi-o pun toţi decidenţii politici şi militari de pe planetă, care sunt implicaţi direct sau indirect în acest conflict”, a conchis eurodeputatul Vlad Nistor. 

Similare
RECOMANDĂRI