Există riscul ca FMI să-şi întrerupă finanţarea? Natalia Gavriliţă: Atitudinea Guvernului Chicu este „după noi şi potopul”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Există riscul ca FMI să-şi întrerupă finanţarea? Natalia Gavriliţă: Atitudinea Guvernului Chicu este „după noi şi potopul”

Bugetul de stat pentru anul 2020 a fost votat în primă lectură în Parlamentul Republicii Moldova. Guvernul va avea venituri de aproape 44 de miliarde de lei dar îşi propune să cheltuie peste 51 de miliarde de lei. Deficitul estimat este de 7,4 miliarde de lei şi va fi acoperit din privatizările întreprinderilor de stat şi din surse externe.

Fiind întrebată cât de gravă este existenţa unui deficit bugetar în valoare de peste  7,4 miliarde de lei în condiţiile în care nu se ştie exact care sunt sursele de finanţare externă, ex-ministrul Finanţelor Natalia Gavriliţă, a spus că 7,4 miliarde, cu surse nerealiste de acoperire ne arată că este un an electoral şi Preşedintele Dodon ţine foarte mult să câştige al doilea mandat.

„Aceasta este o problemă gravă. Aceasta înseamnă că în bugetul statului există o sumă care nu este acoperită prin anumite surse de finanţare. Mai mult ca atât, este important cum acoperim această sursă de finanţare. Sursele de finanţare presupun datorii. Este oare statul capabil să se îndatoreze şi pe urmă să ramburseze aceşti bani?!  În opinia mea 7,4 miliarde, cu surse nerealiste de acoperire demonstrează atitudinea Guvernului Chicu „după noi şi potopul” şi disponibilitatea de a merge înainte cu anumite programe neacoperite financiar doar pentru că este un an electoral şi Preşedintele Dodon ţine foarte mult să câştige al doilea mandat,” a declarat Natalia Gavriliţă, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA.
 

Recent, Premierul, Ion Chicu, a spus că Republica Moldova ar putea îngheţa relaţiile cu Fondul Monetar Internaţional. Despre ce ar însemna pentru Republica Moldova o pauză în relaţia cu FMI, despre care vorbea Ion Chicu recent, Natalia Gavriliţă  spune că un program cu FMI este important pentru a oferi credibilitate guvernului. 

„Aceasta este o ştampilă de responsabilitate. Mai mult ca atât, vedem că Guvernul Chicu a prezentat nişte surse de finanţare nesigure, în acelaşi timp auzim că Guvernul este interesat să acceseze pieţele internaţionale. În absenţa unui program cu FMI orice îndatorare vine cu un preţ mai mare. Aici sunt nişte riscuri foarte mari pentru cetăţenii Republicii Moldova. Există riscuri de îndatorare. Acest buget merge împotriva cetăţeanului. El ne va afecta nu doar pe noi ci şi pe copii noştri,” a menţionat ex-ministrul Finanţelor.

TVR MOLDOVA aminteşte că Bugetul de stat pentru anul 2020 a fost votat în primă lectură în Parlamentul Republicii Moldova. 

Menţionăm că pentru a intra în vigoare, legea bugetului trebuie să fie votată în a doua şi a treia lectură de către Parlament.

Similare
RECOMANDĂRI