VIDEO. Experţi: Criza de încredere între guverne şi cetăţeni reprezintă o mare vulnerabilitate pentru toate statele regionale
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Experţi: Criza de încredere între guverne şi cetăţeni reprezintă o mare vulnerabilitate pentru toate statele regionale

Pacea fierbinte descrie foarte bine mediul de securitate actual, pentru că nu avem un conflict deschis între marile puteri, dar uneori o competiţie nesportivă. Guvernele şi societăţile trebuie să-şi adapteze atât percepţia asupra ameninţărilor, cât şi instrumentele de contracarare a acestei realităţi, susţin mai mulţi experţi în politică externă, invitaţi la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„Competiţia nu se derulează pe un teren de luptă şi nici în zona militară. Aceasta se derulează foarte mult în zona civilă, de la ameninţările cibernetice, până la războiul informaţional şi psihologic, până la încercările de subversiune, de destabilizare a statelor şi a societăţilor, prin interferenţa în procesele electorale, prin reţele corupte de influenţe politico-economică. Şi desigur vedem operaţiuni de tipul celei derulate acum câţiva ani în Donbas, Ucraina. Toate acestea sunt apanajul noului tip de război, care înseamnă pentru cei care sunt ţinta lui vigilenţă permanentă”, a spus Oana Popescu. 

Potrivit experţilor, criza de încredere între guverne şi cetăţeni este cea care reprezintă o mare vulnerabilitate pentru toate statele regionale.

„Războiul hibrid se poartă în plan politic, prin presiuni pe care agresorul le exercită asupra unor jucători, războiul hibrid se poartă în domeniul economic, unde actorii foarte puternici, precum Rusia, ştiu foarte bine să-şi speculeze pârghiile asupra mediilor”, susţine Rufin Zamfir.

Vedeţi emisiunea aici: 


 
Similare