Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Experţii avertizează: Relaţiile de colaborare cu Uniunea Europeană se află într-o zonă periculoasă

Experţii trag un nou semnal de alarmă şi spun că relaţiile de colaborare cu Uniunea Europeană se află într-o zonă periculoasă şi există riscul ca acestea să se înrăutăţească. În opinia lor, guvernul de la Chişinău se concentrează pe întărirea relaţiilor cu Rusia, care încearcă să devină un jucător influent în regiune.

Experţii spun că trebuie să avem mecanisme de autoapărare în faţa acestei politici, pentru a evita să mai fim văzuţi de europeni ca un partener problematic. 

După numirea în funcţie, premierul Ion Chicu a mers la Moscova. L-a urmat şi primarul Chişinului iar preşedintele Igor Dodon are deja la activ nenumărate vizite. Experţii afirmă că o politică externă orientată în mare parte spre est poate duce la stagnarea relaţiilor cu Uniunea Europeană.

„Nu spun că relaţiile cu estul vor fi îngheţate, dar partenerilor europeni nu le place această instabilitate de orientare a acţiunilor”, a spus NATALIA STERCUL, expert Departamentul de Studii Estice
 
Experţii susţin că în cazul în care lucrurile continuă în aceiaşi direcţie, şi dacă Igor Dodon va câştiga şi cel de al doilea mandat la prezidenţiale, influenţa ruşilor va creşte şi mai mult. Iar Republica Moldova va deveni tot mai vulnerabilă în faţa presiunii politice pusă de un jucător influent ca Moscova.
 
„Există anumite probleme sensibile care ar trebui respectate şi avute în vedere, ca şi nişte măsuri în faţa politici dure a Federaţiei Ruse, în faţa acelor mecanisme diplomatice de gen economic şi informaţional pentru că am văzut cum ne influenţează şi cât este de critic pentru Republica Moldova”, a precizat NATALIA STERCUL,

La zece ani de la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europenă, Republica Moldova nu a reuşit să ducă la capăt angajamentele luate. În reforma justiţiei, combaterea corupţiei şi întărirea statului de drept mai sunt multe lucruri de rezolvat.
 
„Este nevoie şi de comportament practic într-adevăr democratic de tip european ca să vorbim de o schimbare la faţă a RM din păcate cei care au condus destinele în RM nu întodeauna au fost proeuropene”, considerî ION TĂBÂRŢĂ, expert politic

Acordul de asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană a adus o mulţime de beneficii în relaţiile economice şi implementarea reformelor. Uniunea va continua sprijinul acordat guvernului de la Chişinău doar cu condiţia respectării angajamentelor asumate de Republica Moldova.
 
Similare
RECOMANDĂRI