Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Experţii în imunizare spun că sunt eligibili pentru a primi vaccinul AstraZeneca toate persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani

Experţii în imunizare spun că sunt eligibili pentru a primi vaccinul AstraZeneca toate persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani. Ce-i drept, există unele precauţii care se referă la femeile însărcinate şi la mamele care alăptează. Deşi Agenţia Medicamentului a autorizat şi vaccinul rusesc Sputnik-V, specialiştii în imunizare dau asigurări că cetăţenii Republicii Moldova vor fi vaccinaţi deocamdată doar cu serurile aprobate de Organizatia Mondială a Sănătăţii, Uniunea Europeana şi Statele Unite ale Americii.

La început, vaccinul AstraZeneca nu a fost recomandat persoanelor de peste 60 de ani pentru că testele efectuate pe voluntari au fost făcute in grupa de vârstă 18-55 de ani. Organizaţia Mondială Sănătăţii a demontat însă această ipoteză şi sunt eligibile la vaccinare  toate persoanele ce au împlinit vârsta de 18 ani. Cu unele excepţii.

„Studiile au demonstrat că el este sigur şi eficient la toate aceste categorii de vârstă. Este indicat persoanelor care au suportat covid deja cu forme uşoare sau grav medii şi este o amânare a administraţiei vaccinului la acele persoane care au suportat covid 19 formă gravă şi au primit transfuzie de plasmă sau preparate citochinice" 3:57 "precauţie pentru femeile însărcinate, dar nu este contraindicaţie pentru a doua injecţie în caz că femeia a fost vaccinată cu prima doză şi nu ştia că este însărcinată. " 4:25 " nu este o contraindicaţie dar este o precauţie în caz că mama alăptează”, a spus  NINEL REVENCO, coordonatorul campaniei de vaccinare, ANSP.

Există probabilitatea unor reacţii adverse post-vaccin, dar care n-ar trebui să ne sperie, spun specialiştii.

„În special la a doua injecţie poate fi o durere locală în locul injectării, poate fi o febră până la 38 şi care repede cedează la administrarea paracetamolului, poate fi o durere musculară, de articulaţii, aşa numitul sindrom gripal”, a spus  NINEL REVENCO, coordonatorul campaniei de vaccinare, ANSP.

Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din Republica Moldova a aprobat recent şi vaccinul rusesc Sputnik-V. El nu este însă precalificat de OMS şi nici autorizat de UE. Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, socialista Zinaida Greceanîi, a convocat într-o şedinţă membrii guvernului în exerciţiu şi le-a solicitat să identifice de urgenţă posibilităţi de achiziţionare a un milion de doze de vaccin.

Cum cererea pentru vaccinurile autorizate de UE şi SUA este extrem de mare, se sugerează disponibilitatea Rusiei de a livra vaccinul Sputnik în Republica Moldova. Doar că cei din Comitetul Naţional de Experţi în Imunizare spun tare şi răspicat – cetăţenii Republicii Moldova vor fi vaccinaţi doar cu serurile aprobate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii.

„n ţară vor fi aprobate, şi populaţia va fi primi vaccinuri sigure şi acele care sunt aprobate de către Agenţia Europeană a Medicamentului, de FDI de Statele Unite ale Americii şi acele care au fost aprobate în lista de aprobare urgentă a OMS. La moment sunt trei vaccinuri pe lista de aprobare de urgenţă  este Pfizer, Moderna şi AstraZeneca 1:09 aceste vaccinuri sunt sigure, eficiente şi poziţia noastră a Comitetului Naţional de Experţi în  Imunizare este ca populaţia să primească aceste vaccinuri”, a spus  NINEL REVENCO, coordonatorul campaniei de vaccinare, ANSP.
Similare
RECOMANDĂRI