Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expoziţie la Biblioteca Naţională, la 25 de ani de la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei

Astăzi se împlinesc 25 de ani de când Republica Moldova a aderat la Consiliul Europei. Cu acest prilej, la Biblioteca Naţională pot fi răsfoite pagini ale istoriei contemporane într-o expoziţie ce pune în valoare realizările şi impactul activităţilor Consiliului Europei în Republica Moldova. Sunt cărţi şi documente din colecţiile Centrului Pro-European al Biliotecii.

La 13 iulie 1995, Republica Moldova devine membru al Consiliului Europei, cea mai mare organizaţie în materie de drepturi ale omului de pe continent. Toate statele membre ale Consiliulu Europei, 47 la număr, au aderat la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, un tratat conceput pentru a proteja drepturile omului, democraţia şi statul de drept.


DIANA SCOBIOALĂ director, Institutul Naţional al Justiţiei: „Această dată este extrem de remarcabilă prin faptul că cu această ocazie, Republica Moldova a semnat şi ratificat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, un instrument internaţional fără precedent. Astăzi avem numeroase surse din care ne putem inspira pe terenul Convenţiei Europene, surse valoroase.”

GHEORGHE LEUCĂ secretar de stat, MAEIE: „Prin cooperare şi cu susţinerea Consiliului Europei şi a statelor sale membre, Republica Moldova asigurând realizarea acestor obligaţiuni şi realizând progrese semnificative în alinierea Republicii Moldova la standarde europene”.

Împărţită în mai multe compartimente, vasta expoziţie vine şi cu o noutate în acest an pentru vizitatorii Bibliotecii Naţionale.

ELENA PINTILEI director, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova: „Utilizatorii, care astăzi fizic vin la Bilbioteca Naţională, pot răsfoi şi face cunoştinţă cu aceste, publicaţii, scanând QR-code-ul, intră direct în resursa electronică şi pot consulta resursa direct din bibliotecă sau deja o preiau de acasă şi fac legătura prin internet, aceasta este o inovaţie pentru noi”.

ANDREI CHISTOL secretar de stat, Ministerul Educaţiei: „Noi am reuşit, în această perioadă, în primul rând, să aderăm la prima şi cea mai importantă convenţie a Consiliului Europei, Convenţia Cultural Europeană. Acest fapt ne-a dat posibilitatea să dezvoltăm în continuare politicile în domeniul culturii şi să le racordăm la tendinţele europene”.

Expoziţia poate fi vizitată la Biblioteca Naţională până pe 13 august.
Similare
RECOMANDĂRI