FALS: Carburanţii s-au scumpit deoarece în funcţia de preşedinte a fost aleasă Maia Sandu
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

FALS: Carburanţii s-au scumpit deoarece în funcţia de preşedinte a fost aleasă Maia Sandu

Site-ul Telegraph.md a publicat zilele trecute un articol în care afirmă că benzina s-a scumpit de trei ori după alegerea Maiei Sandu în calitate de preşedintă şi induce ideea falsă că scumpirile au fost determinate anume de rezultatul alegerilor prezidenţiale. Experţii economici infirmă aceste afirmaţii manipulatorii, precizând că preşedintele Republicii Moldova nu reglementează preţurile la carburanţi, iar scumpirea produselor petroliere este cauzată inclusiv de majorarea accizelor care a fost aprobată de Guvernul Chicu.

După ce companiile petroliere au anunţat scumpirea carburanţilor, Telegraph.md a publicat un articol cu titlul manipulator „După alegerea Maiei Sandu, benzina s-a scumpit de trei ori”, însoţit şi de o poză în care apare Maia Sandu. Textul induce mesajul fals că această creştere a fost influenţată de alegerea Maiei Sandu în funcţia de preşedinte al R. Moldova. Textul nu are nicio argumentare economică, iar autorii nu explică ce legătură au aceste majorări cu atribuţiile preşedintelui ţării, scrie stopfals.md.

De vină sunt accizele mai mari şi scumpirea petrolului

Tendinţa de majorare a preţurilor la carburanţi a început acum o lună, iar ultima scumpire s-a produs pe 16 ianuarie, scrie portalul de ştiri economice Mold-street.com. În cazul benzinei, majorarea este de 1 leu şi 60 de bani, adică cu circa 10%.

Despre scumpirea carburanţilor a anunţat încă pe 5 ianuarie curent Consiliul Concurenţei. „Având în vedere tendinţa ascendentă a cotaţiilor internaţionale, precum şi din cauza majorării cotei accizelor cu până la 9% prevăzută de politica bugetar-fiscală şi vamală pentru anul 2021, în perioada imediat următoare în Republica Moldova se prognozează o scumpire a preţului cu amănuntul a benzinei, motorinei şi a gazului lichefiat", se spune în comunicat. Precizăm că, politica bugetar-fiscală şi vamală pentru anul 2021, care prevede creşterea cotelor accizelor pentru anii 2021 – 2023 a produselor petroliere cu 9%, a fost aprobată la 30 noiembrie 2020 de Guvernul Chicu şi votată de Parlament în luna decembrie.

Veaceslav Ioniţă: Ultimele majorări nu au nimic cu preşedintele Maia Sandu”

Expertul economic de la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniţă susţine că afirmaţiile din articol sunt speculative, confirmând că scumpirea carburanţilor este cauzată de creşterea preţului petrolului pe pieţele internaţionale. „Într-adevăr, de când Maia Sandu a devenit preşedinte, produsele petroliere s-au scumpit de trei ori, numai că asta nu are nicio legătură cu alegerile. Primul factor de ce s-a scumpit benzina este că a fost majorat acciza, pe care a operat-o precedentul Guvern”, afirmă expertul. El a publicat pe blogul său două infografice în care sunt prezentate evoluţiile accizelor la benzină şi a preţului la petrol pe pieţele internaţionale.

 

 Sursa: Ionita.md

 

Sursa: Ionita.md

Potrivit legislaţiei în vigoare, preţurile la carburanţi nu sunt reglementate de preşedintele Republicii Moldova, de Guvern sau de Parlament. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) informează că „titularii de licenţă stabilesc şi modifică de sine stătător preţurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale şi a gazului lichefiat”.

În acelaşi timp, Veaceslav Ioniţă este convins că „piaţa produselor petroliere trebuie să fie subiect de anchetă a Consiliului Concurenţei, Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetica, comisiilor parlamentare de profil şi nu în ultimul rând a Consiliului de Securitate de pe lângă Preşedintele Republicii Moldova”.

Scumpirea energiei electrice, tot din „vina” Maiei Sandu

În acelaşi articol, Telegraph.md aminteşte şi despre scumpirea energiei electrice în 2019, pe care la fel o asociază în mod manipulator cu numele Maiei Sandu. „Totodată, şi în timpul premieratului Maiei Sandu situaţia nu a fost mai bună, atunci scumpindu-se energia electrică cu circa 30%”, scrie portalul. În articol este inserat şi un reportaj video realizat în vara anului 2019 de TV8.md, în care oamenii îşi manifestau nemulţumirea faţă de scumpirea energiei electrice. Reamintim că în perioada când Maia Sandu a deţinut funcţia de prim-ministră, preşedinte al Republicii era Igor Dodon care nu a intervenit şi nici nu putea interveni legal în reglementarea preţurilor. Atunci ANRE a declarat că „majorarea tarifelor se determină anual de către întreprinderile electroenergetice în conformitate cu metodologiile de calculare” şi a argumentat scumpirile prin ajustarea tarifelor pentru acoperirea costurilor de import şi de producţie, precum şi prin evoluţia cursului dolarului în anul 2019.

Mariana Jacot

Stopfals.md

Similare
RECOMANDĂRI