Filip şi Groisman au solicitat Comisiei Europeane un studiu privind impactul Hidrocentralei asupra bazinului râului Nistru
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Filip şi Groisman au solicitat Comisiei Europeane un studiu privind impactul Hidrocentralei asupra bazinului râului Nistru

Premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu omologul său ucrainean Volodimir Groisman, în marja lucrărilor Forumului de Securitate de la Kiev.

Oficialii au discutat aspecte actuale de pe agenda comună, cu accent pe realizarea obiectivelor din Foaia de parcurs privind dezvoltarea cooperării moldo-ucrainene.

În discuţii, părţile au salutat promulgarea legii privind controlul în comun la frontiera moldo-ucraineană. „Vă mulţumim pentru susţinerea acordată în soluţionarea problemei transnistrene. Fără ajutorul Ucrainei nu ne-am fi putut atinge rezultatele pe care le avem astăzi”, a subliniat Pavel Filip potrivit unui comunicat de presă.

Totodată, premierii au apreciat finalizarea procedurilor necesare pentru semnarea Acordurilor privind liberalizarea transportului auto şi aerian. Ei au menţionat că aplicarea acestor documente va ridica la un nivel calitativ nou relaţiile bilaterale.

Prim-ministrul Pavel Filip a evidenţiat importanţa facilitării călătoriilor reciproce prin oferirea pentru transportatorii de mărfuri şi pasageri a posibilităţii de a se afla pe teritoriul ţării vecine pentru o perioada mai mare de 90 de zile. Premierii au convenit că acest document ar putea fi semnat în timpul vizitei ministrului moldovean de Externe la Kiev, programată pentru luna mai curent.

Pavel Filip a vorbit şi despre importanţa stabilirii condiţiilor de exploatare a Complexului Hidroenergetic NistreanÎn acest sens a fost semnată o adresare comună către Comisia Europeană pentru efectuarea unui studiu privind impactul Hidrocentralei asupra bazinului râului Nistru şi a fost creată şi o comisie mixtă bilaterală.

Premierii au discutat şi despre relaţiile comerciale bilaterale, care sunt în ascensiune. Volumul schimburilor comerciale dintre ţări a sporit în anul trecut cu 30%, faţă de 2016, atingând cifra 885 milioane de dolari.

Pavel Filip şi Volodimir Groisman au subliniat, de asemenea, necesitatea consolidării eforturilor pentru a face faţă provocărilor de securitate regională, în contextul conflictelor teritoriale existente în cele două ţări. Pavel Filip a menţionat, în context, că Republica Moldova susţine independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei.

Guvernul de la Chişinău va acorda şi în acest an 150 de bilete pentru odihna şi reabilitarea elevilor din zona de conflict din regiunile estice ale Ucrainei.

Premierul Pavel Filip l-a invitat pe omologul său ucrainean să viziteze Republica Moldova în iulie curent, când va avea loc summit-ul GUAM, preşedinţia acestei structuri fiind preluată de ţara noastră.

Similare
RECOMANDĂRI