Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Flash mob în faţa Ambasadei Rusiei la Chişinău: "Uciderea jurnaliştilor nu va ascunde ororile războiului"

Un flash mob în memoria jurnaliştilor decedaţi în Ucraina a fost organizat la Chişinău, de Ziua Libertăţii Presei. Cu pancarte în mâini, mai mulţi jurnalişti s-au adunat în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova. "Uciderea jurnaliştilor nu va ascunde ororile războiului", a fost sloganul manifestanţilor.

Reprezentanţii Centrului Independent de Jurnalism s-au adunat în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse în jurul orei 11. Aceştia au ţinut în mâini fotografiile jurnaliştilor care şi-au pierdut viaţa de la începutul războiului ruso-ucrainean, relatând din cele mai fierbinţi locuri din Ucraina.

ANASTASIA NANI director adjunct Centrul Independent de Jurnalism: „De la o zi la alta lista jurnaliştilor, victime ale acestor război este tot mai mare. Iată de ce am venit să menţionăm în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău,  faptul că uciderea jurnaliştilor  nu poate împiedica ascunderea crimeor de război, şi ceea ce se întâmplă cu adevărat în Ucraina”.

Reflectatea războiului trebuie făcută cu mare grijă, spun reprezentanţii CIJ.

NADINE GOGU directorul  Centrului Independent de Jurnalism: „Nu anticipam că am putea avea sistuaţii în care să nu fim bine instruiţi, dar odată ce s-a întâmplant noi am făcut chiar în luna martie un training. Am pus mare accent pe securitate, pentru că este important când reflecţi războiul să te asigură că îţi protejezi viaţa”.

La flash-mob au participat mai mulţi jurnalişti de investigaţie, printre care şi directorul "Ziarului de Gardă", Alina Radu.  

ALINA RADU director Ziarul de Gardă: „Am citit Consituţia Federaţiei Ruse, pentru că nu îmi venea a crede că un stat îşi poate permite să omoare oameni vulnerabili şi jurnalişti. Şi am găsit acolo articole care permit toate libertăţile pentru jurnalişti. Luptăm de zeci de ani pentru libertăţi la informaţie, acum situaţia a venit mai complicată, căci sarcina vine pe umerii jurnaliştilor independenţi, să muncească şi mai mult, ca se afle neregulile despre acest război”.

De la începutul războiului, peste 20 jurnalişti din toată lumea au murit în Ucraina, ultima, fiind Vira Girichi care lucra pentru Biroul Radio Europa Liberă din Kiev. Jurnalista şi-a pierdut viaţa în timpul bombardamentelor din 29 aprilie şi intenţiona să facă un interviu cu preşedintele Republcii Moldova, Maia Sandu.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: „Săptămâna trecută am primit o solicitare de interviu de la o jurnalistă ucraineană, nu am reuşit să răspund, două zile mai târziu, autoarea solcitării Vira Hirich a  fost găsită sub dărămăturile casei sale din Kiev, după ce clădirea fususe lovită de o rachetă rusească. O rachetă a lovit un bloc cu oameni paşnici”.

În mesajul său, cu prilejul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, preşedintele Maia Sandu a declarat că trăim timpuri în care cronicile jurnalistice au devenit adevărate cronici de pe front. Şeful statului a spus că presa liberă rămâne fundamentul unei societăţi libere şi democratice. Şi ÎnaltuL Reprezentant al  Uniunii Europene, Josep Borrel a venit cu mesaj de susţinere. El a declarat că siguranţa jurnaliştilor este o prioritate a UE, care va oferi sprijin fianciar, logistic şi psihologic celor care relatează despre războiul din Ucraina.

 JOSEP BORREL  Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene: "Forţele ruse deţin, răpesc sau îşi îndreaptă atacurile împotriva jurnaliştilor şi a actorilor societăţii civile pentru a împiedica lumea să afle adevărul. Solicităm insistent Federaţiei Ruse să înceteze imediat astfel de atacuri şi practici. Siguranţa jurnaliştilor este o prioritate a UE. UE oferă sprijin de urgenţă instituţiilor de presă şi jurnaliştilor care relatează despre războiul din Ucraina, inclusiv sprijin psihologic, echipamente de protecţie, precum şi finanţare pentru acoperirea salariilor lor. "

Ziua de 3 mai a fost declarată Zi Mondială a Libertăţii Presei la 23 decembrie 1993 de către Adunarea Generală a ONU în urma Conferinţei Generală UNESCO din 1991. Potrivit indexului libertăţii presei pentrul anul 2022, realizat de către Organizaţia Reporteri fără Frontiere, Republica Moldova avansează 89 de poziţii şi se situează pe locul 40, după ce doi ani la rând s-a clasat pe locuri mult mai joase decât România.
 
Similare
RECOMANDĂRI