FOTO. Republica Moldova, la un an de pandemie: provocări, incertitudini, solidaritate
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

FOTO. Republica Moldova, la un an de pandemie: provocări, incertitudini, solidaritate

Măsuri restrictive şi de autoizolare, anti-recorduri de cazuri noi şi decese, spitale aglomerate, medici epuizaţi, eforturi considerabile şi consolidate ale autorităţilor de gestionare a pandemiei. Astfel a decurs ultimul an pentru ţara noastră, care a înregistrat primul caz de COVID-19 pe data de 7 martie 2020. A fost un an plin de provocări, incertitudine, dar şi cu multă solidaritate şi compasiune umană, se arată într-un material publicat de Ministerul Sănătăţii.

Primul caz de infectare cu COVID-19 a fost confirmat în Republica Moldova pe data de 7 martie 2020, la o femeie de 48 de ani, revenită din Italia.

Din cauza creşterii cazurilor de infectare, pe 17 martie 2020, în ţară este instituită stare de urgenţă, pentru 60 de zile, mai exact până în 15 mai. Au fost impuse mai multe restricţii, preluate din experienţa altor state afectate.

S-a decis închiderea instituţiilor de învăţământ, a pieţelor,  centrelor comerciale, întreprinderilor economice şi din domeniul HoReCa, restricţionarea transportului public, anularea zborurilor, acces limitat sau restricţionat la terenurile de joacă, în parcuri şi zone de agrement. Doar farmaciile şi magazinele alimentare şi-au continuat activitatea, respectând cu stricteţe măsurile de protecţie împotriva COVID-19.  

COVID-19 a provocat primul deces pe 18 martie 2020. O femeie de 61 de ani, revenită din Italia, a decedat la Spitalul Republican.

La sfârşitul lunii martie, autorităţile decid să creeze Centrul de triere COVID-19, ce a permis trierea pacienţilor suspectaţi de COVID-19, iar odată cu aceasta, majorarea capacităţii paturilor din spitalele strategice desemnate, asigurarea condiţiilor de izolare pentru pacienţii suspectaţi de COVID-19  şi prevenirea răspândirii masive a cazurilor.

Primele zile de primăvară aduc carantina în satul Bălceana, Hînceşti, iar mai apoi şi în oraşele Ştefan-Vodă şi Soroca, dar şi satul Carahasani din raionul Ştefan Vodă, care înregistrau tot mai multe cazuri de infectări.  Este permisă doar tranzitarea localităţii şi deplasarea medicilor. 

La 10 aprilie 2020, autorităţile decid să iniţieze tratamentul la domiciliu, concomitent cu prelevarea probelor acasă la persoanele suspectate de noul tip de coronavirus, de către echipele mobile, ceea ce a permis consolidarea capacităţilor instituţiilor spitaliceşti şi alocarea paturilor pentru pacienţii cu forme grave şi extrem de grave.


Încă atunci autorităţile decid compensarea medicamentelor pentru tratamentul COVID-19, indiferent de statutul asigurat/neasigurat. Pentru copii compensarea este de 100%, iar pentru adulţi – 70%.

La mijlocul lunii mai, după starea de urgenţă, în Republica Moldova se declară starea de urgenţă în sănătate publică. Localurile de agrement rămân închise, dar se redeschid cabinetele stomatologice şi frizeriile.

Ulterior, autorităţile decid ca examenul de bacalaureat să fie anulat.

Tot în luna mai, reprezentanţii HoReCa şi comercianţii din pieţele Capitalei sunt nemulţumiţi de măsurile restrictive şi organizează proteste.

Ulterior, mai multe restricţii au fost parţial anulate. Treptat se redeschid şi centrele comerciale, însă fără cinematografe, restaurante, cafenele şi spaţii de joacă.

Zborurile au fost reluate pe Aeroportul Internaţional Chişinău pe 15 iunie 2020. Echipaţi cu măşti, mănuşi şi soluţii dezinfectante, sute de moldoveni au zburat spre Paris, Milano, Moscova, Torino, Londra şi Dublin.

După o pauză de trei luni, cafenelele, restaurantele şi localurile de agrement şi-au redeschis uşile pentru clienţi, cu respectarea măsurilor de protecţie.

Starea de urgenţă în sănătate publică este prelungită de la o lună la alta. În toamnă au început să fie înregistrate noi cazuri de COVID-19, cu peste 1700 de cazuri noi, iar numărul celor răpuşi de virus ajunge la 26 în fiecare zi. Medicii fac faţă cu greu numărului mare de pacienţi, iar autorităţile amenajează secţii COVID-19 în majoritatea spitalelor din ţară şi impun noi măsuri restrictive, pentru a getsiona şi controla situaţia epidemiologică.

Pandemia a influienţat şi activitatea şcolilor. În septembrie, toate instituţiile de învăţământ din ţară au ales unul dintre cele şapte modele propuse anterior de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.  Astfel, din cele 1 249 de şcoli, cele mai multe instituţii, 769 la număr, au activat după modelul unu, ceea ce înseamnă prezenţa fizică de 100% a elevilor la şcoală. Altele 119 instituţii au ales modelul doi de studiu, învăţarea în două schimburi. Pentru modelul trei au optat patru instituţii, ele au ales învăţarea combinată, iar 17 şcoli s-au ghidat de modelul patru, învăţarea de tip hibrid, pe grupe, zilnic. 15 şcoli au ales învăţarea alternantă, săptămânal, iar 261 de instituţii au optat pentru învăţarea mixtă. Nicio instituţie din ţară nu a ales învăţarea la distanţă, inclusiv online.

Recent, Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică a prelungit starea de urgenţă în sănătate publică până pe 15 aprilie. Astfel, se interzic activităţile cluburilor de noapte, iar restaurantele, barurile şi cafenelele pot activa până la ora 22.00. În acelaşi timp, instituţiile publice şi cele private au stabilit un regim special de muncă.

În această perioadă, Republica Moldova a beneficiat de suport în combaterea pandemiei. Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Uniunea Europeană, UNICEF, USAID, SDC, alţi parteneri de dezvoltare au donat echipamente de protecţie pentru lucrătorii din prima linie şi dispozitive medicale esenţiale în lupta cu virusul. Ajutoare au venit şi din partea mai multor ţări, precum România, Cehia, Franţa, Elveţia, Letonia, China, Federaţia Rusă, Polonia, Germania, Republica Belarus, Turcia, Austria, etc.

În acelaşi timp, în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgenţă la COVID-19 în Republica Moldova” erau achiziţionate echipamente şi dispozitive medicale pentru consolidarea secţiilor de terapie intensivă şi reanimare, teste pentru laborator, dar şi echipamente de protecţie pentru lucrătorii medicali.

În prezent autorităţile, cu suportul partenerilor externi, au demarat procesul de imunizare anti-COVID-19 în rândul lucrătorilor medicali din secţiile de reanimare, anestezie şi terapie intensivă.  


Similare
RECOMANDĂRI