Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Furia apelor revărsate ale râului Prut a pus în alertă maximă locuitorii din nordul Republicii Moldova

Furia apelor revărsate ale râului Prut a pus în alertă maximă locuitorii din din nordul Republicii Moldova. 24 de gospodării din localităţile Criva, Drepcăuţi şi Lipcani au fost deja evacuate pentru a preveni o tragedie. Îngroziţi de pericolul unor noi inundaţii, similare celor din 2008, oamenii şi-au părăsit locuinţele şi s-au adăpostit pe la rude.

Nordul Republicii Moldova - comuna Drepcăuţi, raionul Bruceni. Ogoare, grădini şi curţi, toate acoperite de ape. Oamenii din 9 gospodării au fost evacuaţi din case de frica inundaţiilor. 

În satul Drepcăuţi 280 de ha au fost inundate. Apa a ajuns în grădinile oamenilor, în grădini, partea bună este că n-a ajuns până în case. partea bună este că nivelul apei continuă să scadă, oamenii continuă să rămână adăpstiţi al rudele lor pentru a fi în siguranţă. 

ANGELA RURAC, primar, Drepcăuţi: "Satul Drepcăuţi se află pe marginea Prutului, unde în jur de 5 km în lunca Prutului sunt grădini ale oamenilor, sunt imaşuri unde pasc vitele. şi asta e cel mai mare pericol pentru noi, cea mai mare greutate". 

O altă localitate, Criva, aceeaşi situaţie. Curţi înnămolite, culturi distruse, oameni adăpostiţi pe la rude sau vecini. 

Oamenii spun că din 2008 n-au mai văzut apele Prutului ieşite atât de mult din matcă. Şi atunci, localităţile din lunca Prutului au fost grav afectate de potop. 

"E groază mare pentru oameni, nu s-au aşteptat la aşa ceva, în comparaţie cu 2008, mulţi i-au evacuat şi nu-s aşa mulţi cum erau populaţie care a fost şi a trait acolo. Cei care nu au unde să meargă şi-au adăpostit bunurile mai sus, prin poduri. Când au fost inundaţii în 2008 le-au scos aşa, cine le primea în ogradă. cred că şi acum", spun localnicii. 

Pericol mare de inundaţii este şi în lunca Nistrului. La Soroca, angajaţii IGSU, ajutaţi de localnici, au construit un dig de protecţie în zona autogării din oraş. Angajaţii IGSU au muncit până la epuizare şi în oraşul Vadul lui Vodă. Acolo a fost instalat un dig metallic, cu înălţimea de un metru, pentru protejarea zonei de odihnă. Acţiunile salvatorilor vin după ce Serviciul Hidrometeorologic a anunţat cod portocaliu privind creşterea nivelului apei pe râurile Prut şi Nistru şi debite ce au depăşit deja cotele de inundaţii. 
Similare
RECOMANDĂRI