Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Guvernul SUA a alocat 270 de mii de dolari pentru renovarea Institutului Naţional al Justiţiei

Sute de mii de dolari din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii pentru renovarea sediului Institutului Naţional al Justiţiei din Republica Moldova. Astfel, viitorii judecători şi procurori vor beneficia de condiţii mai bune pentru formarea profesională. Instituţia a fost dotată cu echipamente speciale cu ajutorul cărora poate fi simulată o şedinţă de judecată. Totul pentru a aduce calitatea justiţiei din Republica Moldova la nivel european.

Sediul actualului Institut National al Justiţiei este o clădire veche de peste 100 de ani. Aceasta nu a fost reparată capital niciodată, iar acum cu ajutorul sprijinului financiar al Statelor Unite ale Americii viitorii judecători şi procurori au parte de condiţii europene de instruire.
 
„Ceea ce vedeţi este rezultatul a 3 ani de zile de muncă, reconstrucţie... nu aveai ce reconstrui. Din clădire nu au rămas decât pereţii, pentru că în interior nu exista nimic şi acest proces era continuu pentru că instituţia nu şi-a sistat activitatea nici pentru o secundă”, spune directoarea INP, Diana Scobioală. 
 
Lucrările de reamenajare a sediului au permis crearea unor spaţii multifuncţionale, unde se poate crea ambianţa dintr-o sala de judecata, pentru simularea proceselor din instanţe. 

„Sper că condiţiile care sunt şi posibilităţile pe care le au acum judecătorii şi procurorii vor avea posibilitatea ca în viitorul apropiat să avem o justiţie cu mult mai transparentă, corectă”, a declarat  preşedintele Curţii Constituţioneale, Mihai Poalelungi.  
 
MArtin McDowell, însărcinat cu afaceri al Ambasadei SUA la Chişinău, a menţioneat că „dezvoltarea şi reformarea continuă a sectorului justiţiei din Republica Moldova reprezintă o prioritate majoră” pentru SUA. 
 
Pentru întărirea structurii de rezistenţă a clădirii, înlocuirea reţelelor inginereşti, procurarea mobilierului şi a echipamentului au fost necesare peste 500 de mii de dolari SUA. 270 de mii de dolari reprezintă donaţia Guvernului SUA, iar alte 230 de mii de dolari sunt fonduri din bugetul de stat.
 
Similare
RECOMANDĂRI