Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Guvernul va plăti 70 de milioane de lei la CEDO după ce a fost condamnată în dosarul „Gemenii”

Judecătorii au greşit, tot ei să achite pagubele. 70 de milioane de lei, bani pe care Republica Moldova trebuie să-i achite după ce a fost condamnată la CEDO în dosarul "Gemenii", vor fi luaţi din bugetul sistemului judecătoresc. Anunţul a fost făcut de premierul Ion Chicu la sedinta de Guvern de astăzi. Prim-ministrul nu are de gând să reducă finanţarea din alte domenii pentru a achita erorile unor magistraţi.

Pentru a achita nota de plată, de milioane, trebuie rectificat bugetul de stat prin votul deputaţilor din Parlament. Dasarul Gemini a fost depus la CEDO in urma cu 14 ani iar acum a venit condamnarea. Reclamanţii s-au plâns la Înalta Curte europeană de o decizie ilegală a judecătorilor de la Chişinău care a dus la pierderea unui imobil. Premierul a citit astăzi, în mod demonstrativ, numele judecătorilor care, prin decizia lor anticonstituţională, a dus la condamnarea Republicii Moldova la CEDO.

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: „Vera Macinscaia, Tamara Chişca-Doneva, Ala Cobîneanu, Tatiana Vieru şi Svetoslav Moldovan. Anume aceşti indivizi contrar constituţiei şi oricăror principii ale dreptului au revizuit la 20 iulie 2005 o încheiere finală a Curţii Supreme de Justiţie din 2004 în privinţa unui conflict între două companii private, proprietarii complexului comercial "Gemenii".

Despăgubirile trebuie plătite în trei luni, adică până pe 18 mai. Pe lângă bani, păgubaşii trebuie să primească înapoi clădirea şi terenul înstrăinat ilegal. Dacă nu, statul riscă să plătească încă vreo 2 milioane de euro. Premierul Ion Chicu a cerut ample investigaţii penale pe numele magistraţilor. Serviciul Fiscal de Stat urmează să verifice veniturile acestora, iar integritatea lor va fi în vizorul celor de la ANI. Solicitările au fost făcute către ministrii de la Justiţie şi Finanţe.

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: „Vă rog să pregătiţi adresarea la Procuratura Generală privind iniţierea urmăririi penale pe numele persoanelor care au prejudiciat bugetul de stat ca urmare a pierderii cauzelor la CEDO. Şi nu doar a acestor 5 pe care treb să plătim 70 de milioane de lei, ci pe toate care Republica Moldvoa a plătit.”

Până luni, urmează ca pe pe pagina ministerului Justiţiei să fie  publicată lista tuturor cazurile pierdute la CEDO cu indicarea numelor persoanelor care se fac vinovate, precum şi suma despăgubirilor care a fost achitată de stat. În acest caz, prim-ministrul a solicitat ca, până pe 15 martie, să fie creat un mecanism de sancţionare a judecătorilor din vina cărora Republica Moldova e condamnată la CEDO.
Similare
RECOMANDĂRI