Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Haos în Parlamentul R. Moldova. Deputaţii s-au îmbrâncit, au stropit cu apă, au rupt microfoane şi... au votat

Haos total astăzi în Parlamentul Republicii Moldova. A fost blocată tribuna  Legislativului, deputaţii s-au stropit cu apă, s-au îmbrâncit, au rupt microfoanele din prezidiu. Şi în această atmosferă tensionată, s-au votat cele mai importante proiecte de lege pentru cetăţeni. Au fost aprobate în prima lectură proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2021 şi cel al politicii bugetar-fiscale. Proiectele au fost susţinute de deputaţii socialişti, de deputaţii platformei Pentru Moldova şi de câţiva neafiliaţi.

Opoziţia parlamentară a blocat tribuna Legislativului, interzindu-i astfel vicepremierului Puşcuţa să prezinte proiectele bugetului de stat şi cel al politicii bugetar – fiscale. Printre îmbrânceli, strigăte şi distrugerea microfoanelor, proiectele de lege au fost aprobate de coaliţia tacită creată recent între sociaalişti şi deputaţii platformei Pentru Molodva, creată la rândul ei din deputaţii fracţiunii ŞOR şi transfugii plecaţi de la Andrian Candu.

 VLAD BĂTRÂNCEA, vicepreşedintele Parlamentului: „Acest comportament este departe de a fi civilizat. Noi am făcut parte din opoziţie, dar nu ne-am permis ruperea microfoanelor şi distrugerea bunurilor publice. Noi am mers conform procedurii”.

Opoziţia califică proiectele bugetului de stat şi cel al politicii bugetar fiscale drept antipopulare, antisociale, care vor aduce oamenii în pragul sărăciei şi al disperării.

IGOR GROSU, deputat PAS: „Dodon, disperat că a pierdut alegerile, cu ajutorul coaliţiei PSRM-SOR, a încercat într-un regim alert să pună la vot legi foarte importante. legile bugetului, noi am spus că vor duce la majorare de preţuri, legi care ridică TVA pentru agricultori. Legi antipopulare care vor duce la înrăutăţirea situaţiei în Republica Moldova”.

Cearta în Parlament a început chiar de la începutul şedinţei, când opoziţia parlamentară a cerut excluderea de pe ordinea de zi a mai multor proiecte controversate. Printre acestea sunt proiectul privind funcţionarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, proiectul privind trecerea SIS din subordinea instituţiei prezidenţiale în subordinea parlamentului sau pachetul de legi ce vizează automomia găgăuză.

PAVEL FILIP, deputat PDM: „Nu prima dată asistăm la asta în RM, când se încearcă distragerea atenţiei publice, societăţii de la nişte lucuri care se se întenţionează a face dar nu se doreşte ca oamenii să ştie despre asta.  Pe de o parte vorbim de valori mari, pe de alta parte încercam să facem scheme financiare”.

ALEXANDRU SLUSARI, vicepreşedintele Parlamentului: „Este un paravan pentru a ascunde politica bugetar-fiscală cu scheme şi cu mai multe lucruri urâte. Încălcând toate procedurile ei au băgat aceste proiecte azi, fără avizele guvernului, fără avizul comisiilor. În limba română este un cuvânt „bespredel”. Iată ce s-a întâmplat azi.”.

ANDRIAN CANDU, deputat Pro Moldova: „În situaţia în care această guvernare nu poate să rezolve problemele oamenilor, artificial creează probleme noi, si aici mă refer la mult discutata în ultimul timp limba rusa. Limba rusă este printre noi, prin felul societăţii noastre”.

În condiţiile unei crize sanitare şi economice de proporţii, socialiştii le cer pro-europenilor să preia ei guvernarea şi să facă faţă provocărilor fără precedent cu care se confruntă Republica Moldova.

VLAD BĂTRÂNCEA, vicepreşedintele Parlamentului: „Noi nu ne ţinem de putere, dacă dvs cei care vă consideraţi mari învingători în această campanie electorală, înaintaţi moţiune de cenzură şi daţi guvernul jos. Noi vă oferim posibilitatea să înaintaţi un guvern, şi acest guvern să vină cu politica bugetar-fiscală. Dar voi nu doriţi să vă asumaţi guvernarea şi voi nu doriţi alt guvern, dar blocaţi bugetul acum”.

Potrivit legii, după votarea în prima lectură, proiectele legi bugetului şi cel al politicii bugetar fiscale sunt transmise comisiilor de profil pentru dezbateri. Pentru a intra în vigoare mai sunt necesare votul în lectura a doua şi promulgarea de către preşedintele ţării.
Similare
RECOMANDĂRI