Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Hoţii digitali au jefuit aproape 200 de persoane în Republica Moldova

Se fură ca-n codru de pe cardurile bancare. Doar, în ultimele zile, hoţii digitali au jefuit aproape 200 de persoane în Republica Moldova. Prejudiciului depăşeşte un milion de lei. Poliţia şi băncile îndeamnă oamenii să fie vigilenţi şi să nu divulge nimănui date despre card.

Toţi posesorii de carduri bancare ce au căzut victime hackerilor au un lucru în comun. Au făcut cumpărături de pe un site chinezesc.
 
„De obicei sunt persoanele care au efectuat careva plăţi prin interemdiul magazinului online joom.com. Deoarece aproape toţi deţinătorii cardurilor au efectuat astfel de plăţi. La ziua de astăzi avem înregistrate 200 de fraude cu utilizarea cardurilor bancare. Adică pe perioada a cinci zile s-au înregistart atâtea fraudei, cu un prejudiciu de peste un milion de lei”, a declarat Sergiu Lisnic, şeful Secţiei Mijloace de Plată Electronice, INI.
 
Hakerii s-au folosit de o metodă nouă de a fura pe care poliţiştii nu au mai întâlnit-o până acum. Hoţii sună deţinătorii de carduri şi se dau drept angajaţii ai băncii. Mai mult, pe ecranul telefonului apărea afişat numărul de telefon al băncii unde victimele aveau contracte.
 
„Infractorii iau legătura cu deţinătorii de carduri prin intermediul IP telefoniei mascând numărul real al acestora şi pe ecranul telefonului victimelor se afişează numărul instituţiilor bancare. Deţinătoriii de carduri sunt încezători că discută cu angajaţii băncii şi le oferă toate datele persoanale precum şi  datele cardului bancar”, a adăugat Sergiu Lisnic, şeful Secţiei Mijloace de Plată Electronice, INI.
 
Poliţiştii recomandă oamenilor să nu divulge nimănui datele cardului, nici chiar angajaţilor de la bancă. Banca nu cere niciodată PIN-ul sau codul de siguranţă. O soluţie simplă pentru a vă proteja banii e cea prin care banca trimite un SMS-uri de fiecare dată când în cont se înregistrează o tranzacţie. Serviciul costă maxim 10 lei pe lună. Dacă suspectaţi o fraudă, contactaţi imediat Serviciul Clienţi, la numărul tipărit pe verso cardului, valabil 24 de ore din 24. 
 
Similare
RECOMANDĂRI