Igor Dodon vrea să schimbe Constituţia, pentru a bloca un eventual referendum pentru Unirea cu România
Vizualizari:

Igor Dodon vrea să schimbe Constituţia, pentru a bloca un eventual referendum pentru Unirea cu România

Preşedintele Republicii Moldova, care este şi liderul neoficial al socialiştilor, Igor Dodon, vrea să schimbe Constituţia, pentru a limita posibilitatea unioniştilor în organizarea unui referendum pentru Unirea cu România. Declaraţia a fost făcută de şeful statului la un post de televiziune afiliat PSRM.

Acesta susţine că articolul 142 din Legea Supremă trebuie exclus, motiv pentru care va propune Parlamentului, după alegerile prezidenţiale, modificarea acestei prevederi, scrie deschide.md.

Sunt sigur că poporul ne va sprijini. Putem organiza şi un referendum pe acest subiect”, a opinat acesta.

Mai mult, preşedintele Republicii Moldova spune că cei care promovează ideea „lichidării statului” ar trebui să fie pedepsiţi, lucru imposibil la ora actuală, anume din cauza articolului cu pricina, care le permite adepţilor unionismului să-şi promoveze mesajul. 

Intenţia lui Dodon nu este însă o noutate, acesta militând dintotdeauna pentru interzicerea mesajelor unioniste. În anul 2018, în contextul organizării Marii Adunări Centenare din PMAN, Dodon declara că „dacă socialiştii vor veni la guvernare, unionismul va fi interzis prin lege”.

Totuşi, acest lucru nu s-a mai întâmplat, deşi PSRM deţine guvernarea. Aceeaşi modificare a Legii Supreme, Dodon o cerea şi în 2015, atunci când anunţa că PSRM pregăteşte un proiect de modificare a legii. 

Amintim că ieri, într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, şeful statului a fost întrebat, în contextul vizitei la Chişinău a premierului ungar Viktor Orban, dacă Ungaria încearcă să substituie România. Dodon a răspuns: „Eu nu cred că cineva poate să-i substituie pe români. Ei sunt fraţii noştri de peste Prut”.

Precizăm că articolul 142 din Constituţie, la care face referire Igor Dodon, prevede că „Dispoziţiile privind caracterul suveran, independent şi unitar al statului, precum şi cele referitoare la neutralitatea permanentă a statului, pot fi revizuite numai cu aprobarea lor prin referendum, cu votul majorităţii cetăţenilor înscrişi în listele electorale”.

Similare
RECOMANDĂRI