Igor Şarov: Chiar dacă Filarmonica nu va mai fi aşa ca înainte, ne revine datoria să o reabilităm si să o dotăm la un nivel mai înalt
Vizualizari:

Igor Şarov: Chiar dacă Filarmonica nu va mai fi aşa ca înainte, ne revine datoria să o reabilităm si să o dotăm la un nivel mai înalt

Guvernul Republicii Moldova împreună cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării şi Ministerul Finanţelor a iniţiat o campanie de colectarea de fonduri pentru intervenţia asupra edificiului clădirii Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” , distrusă de un incendiu devastator.

Ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Igor Şarov, alături de secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol şi directorul Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, Svetlana Bivol, au participat astăzi, 25 septembrie la o şedinţă de lucru, prezidată de premierul Ion Chicu. În cadrul întrunirii s-a decis deschiderea unui cont bancar pentru transferul mijloacelor băneşti sub formă de donaţie pentru intervenţia asupra edificiului clădirii Filarmonicii Naţionale. 

În următoarele zile urmează să fie efectuată o expertiză tehnică a stării edificiului Filarmonicii Naţionale. 

Participanţii la şedinţă au identificat un spaţiu temporar pentru activităţile şi repetiţiile ansamblurilor şi Orchestrei Filarmonicii Naţionale în incinta Palatului Naţional „Nicolae Sulac”, (str. A. Puşkin nr.24) şi Palatului Republicii.

Menţionăm că în dimineaţa acestei zile, Ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Igor Şarov a efectuat o vizită de lucru la Filarmonica Naţională, să documenteze situaţia la faţa locului. Oficialul a discutat cu pompierii şi cu directorul instituţiei, Svetlana Bivol, despre starea clădirii şi pagubele materiale produse de deflagraţie.

„ Chiar dacă Filarmonica nu va mai fi aşa ca înainte, ne revine datoria să o reconstruim si să o dotăm la un nivel mai înalt. Sunt alături de întreaga comunitate culturală din ţara noastră, împreună vom reuşi să renaştem din cenuşă perla culturii noastre naţionale – Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”.

Incendiul în clădirea Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” a izbucnit ieri, 24 septembrie, în jurul orei 12. Pompierii au lucrat la lichidarea focarelor de ardere din interiorul clădirii până la ora 02:00 noaptea, reluând intervenţia la ora 06:00 dimineaţa. 

Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” a fost fondată în 1940 şi în prezent face parte din monumentele de patrimoniu cultural.

În decursul celor circa 75 ani de activitate Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” a devenit cea mai importantă instituţie de concert din Republica Moldova desfăşurând o amplă activitate în diverse direcţii: muzica academică, populară, muzica uşoară şi jazz. 

Similare
RECOMANDĂRI