Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Îmbogăţirea ilicită, nesancţionată. Deputat: Articolul din Codul penal nu funcţionează. Timp de 6 ani nu a fost pedepsit nimeni

Combatem corupţia doar pe hârtie! Deşi în Codul Penal al Republicii Moldova există articolul privind îmbogăţirea ilicită, legea nu funcţionează, iar marii demnitari care au averi de milioane, obţinute ilegal, nu sunt traşi la răspundere. Experţii anticorupţie spun că legea este sterilă pentru că există o decizie a Curţii Constituţionale care le asigură tuturor demnitarilor milionari prezumţia nevinovăţiei. În parlament există un proiect de modificare a Codului Penal în acest sens, însă deocamdată este examinat doar în comisii.

Încă în februarie 2014, în Codul Penal al Republicii Moldova a fost introdus un nou articol privind îmbogăţirea ilicită. Astfel, autorităţile îşi propuneau să lupte cu corupţia în rândul funcţionarilor publici. Însă de 6 ani, nicio persoană nu a fost trasă la răspundere în baza acestui articol.

DUMITRU ALAIBA, deputat PAS: „Conform acestui articol ar trebui să fie pedepsiţi funcţionarii, demnitarii corupţi, care nu-şi pot justifica averile. La fiecare pas vedem demnitari care lucrează toată viaţa la stat, primesc salarii modeste, dar au averi de invidiat. Acest articol nu funcţionează. Timp de 6 ani nu a fost pedepsit nimeni.”

Experţii anticorupţie spun că articolul din Codul Penal privind îmbogăţirea ilicită şi cel privind confiscarea extinsă a averilor nu dau roade pentru că există o decizie a Curţii Constituţionale care le asigură tuturor prezumţia nevinovăţiei.

CRISTINA ŢĂRNĂ, expert anticorupţie: „Având în vedere că a existat o adresare la Curtea Constituţională din partea avocatului parlamentar Tudor Lazăr, care a cerut să fie verificată constituţionalitatea acestor prevederi, Curtea Constituţională a spus că da, ele sunt constituţionale, doar că în opinia Curţii aceste articole trebuie să fie aplicate fără a încălca prezumţia de nevinovăţie şi prezumţia caracterului licit al dobândirii proprietăţii.”

Un proiect de modificare a Codului Penal în acest sens a ajuns pe masa deputaţilor şi este dezbătut acum în comisiile permanente. Potrivit proiectului, înşişi demnitarii publici trebuie obligaţi să demonstreze că şi-au agonsit legal averile de milioane, şi nu procutorii, care potrivit legii actuale, trebuie să dovedească provenienţa ilegală a bunurilor.

DUMITRU ALAIBA, deputat PAS: „Ideea acestei modificări este de a pune responsabilitatea demonstrării legalităţii provenienţei averilor pe demnitari. Dacă el are o casă de milioane şi 5 maşini, obiecte de lux să fie responsabilitatea funcţionarului şi în interesul lui să demonstreze că aceste averi sunt obţinute legal.”

Proiectul de lege privind modificarea codului Penal a primit aviz pozitiv din partea Centrului Naţional Anticorupţie. După discuţii în comisiile permanente, documentul urmează a fi suspus dezbaterilor în plenul parlamentului.
Similare
RECOMANDĂRI