Imunologul român Ştefan Dascălu: Vaccinul AstraZeneca este foarte sigur. Cazurile nefericite vin pe fondul unor predispoziţii genetice
Vizualizari:

Imunologul român Ştefan Dascălu: Vaccinul AstraZeneca este foarte sigur. Cazurile nefericite vin pe fondul unor predispoziţii genetice

Imunologul Ştefan Dascălu, cercetator la Universitatea Oxford, a declarat în Ediţia Specială de la TVR1 că vaccinul AstraZeneca este foarte bun, iar acele cazuri de tromboembolii vin pe fondul unor predispoziţii genetice. Imunologul a mai spus că în Marea Britanie au fost 79 de astfel de evenimente din peste 20 de milioane de doze administrate, asta însemnând o incidenţă de patru la un milion.

În Marea Britanie deja au fost administrate peste 20 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca. Aici, prioritizarea a fost pe grupe de vârstă, o prioritizare strictă. Numărul de cazuri de reacţii adverse a fost extrem, extrem de rar. Vorbim de o incidenţă foarte, foarte mică, ţinând cont de numărul de doze administrate, spune imunologul.

Orice medicament administrat pe o scară destul de mare va produce efecte adverse. Uneori chiar foarte severe, iar profilul de siguranţă  a vaccinului AstraZeneca este foarte bun. Isteria care a fost declanşată în ultimele săptămâni faţă de aceste evenimente tromboembolice a dus la o sădere puternică a încrederii în acest vaccin. În Marea Britanie, recomandarea, în urma analizării cazurilor individiale, pentru că asta s-a făcut, spre deosebire de Europa unde s-a suspendat chiar administrarea vaccinurilor în urma unei potenţiale relaţii de cazualitate, care nici acum nu a fost demonstrată, este doar o asociere care ne îndeamnă spre precauţie, dar în Marea Britanie nu s-a suspendat vaccinul. Iar in momentul de faţă s-a făcut recomandarea că, dacă se poate, în contextul în care există un alt vaccin disponibil, persoanelor sub 30 de ani să se administreze acel vaccin, a arătat imunologul Ştefan Dascălu.

Cercetătorul a subliniat că vaccinul AstraZeneca este foarte sigur. Acele cazuri nefericite care s-au înregistrat vin pe fondul unor predispoziţii genetice (...) Vaccinarea este eficientă şi este sigură. Riscurile asociate complicaţiilor bolii sunt foarte mari comparativ cu riscuriile şi beneficiile vacinării. Beneficiile sunt enorme(...) Din câte ştiu, în Marea Britanie au fost 79 de astfel de evenimente şi un număr mai mic de decese, dintr-un număr foarte mare de vaccinări, asta înseamnă, din câte îmi amintesc, o incidenţă de patru la un milion. De exemplu, la anticoncepţionale incidenţa este mult mai mare, spune  Ştefan Dascălu.

Similare
RECOMANDĂRI