Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În 2017, s-au dispus în instanţe două hotărâri de confiscare extinsă a averilor

Se mizează tot mai mult pe confiscarea averilor adunate ilegal, decât pe trimiterea la închisoare a corupţilor. Condamnarile în spatele gratiilor sau aplicarea unor amenzi nu mai sunt suficiente. De această părere sunt experţii în domeniul justiţiei care au analizat rapoartele pe anii 2013 şi 2017 ale Centrului Naţional Anticorupţie.  

Potrivit raportului din 2013, în 73% din cazurile penale, inculpaţii au scăpat de închisoare şi s-au ales doar cu plata unor amenzi. Acesta a şi fost motivul pentru care s-a decis majorarea valorii unităţii contravenţionale, de la 20 la 50 de lei. În acelaşi an, la capitolul închisoare cu executare, de exemplu, din 200 de dosare în doar trei cazuri inculpaţii au ajuns în spatele gratiilor. În 2017, însă, 13% din dosare au fost finalizate cu o asemenea sentinţă. În schimb, a crescut la 36% numărul de cazuri când dau condamnări la închisoare cu suspendare. În 47% din situaţii, inculpaţii în cazurile de corupţie s-au ales cu privarea dreptului de a mai ocupa funcţii publice. Mai rău stăm la capitolul confiscarea averilor, domeniu în care abia se fac primii paşi.
 
În unul dintre cazuri este vorba despre fostul secretar al Consiliului Municipal Chişinău, Valeriu Didenco. El a fost reţinut dupa ce a fost prins că lua bani de la antreprenori pentru a prelungi ilegal contractele de inchjiriere a imobilelor sau schimba hotarele loturilor de pământ. Până la confiscarea averii sau aplicarea unei sentinţe definitive, însă, e cale lungă.
 
Autorităţile din Republica Moldova ar putea învăţa din experienţa României. Odată confiscaţi banii celor care au pus la cale scheme coruptibile, este important să existe o administrare bine pusă la punct a bunurilor sechestrate.
 
În Republica Moldova a fost creată, în martie, anul trecut Agenţia pentru Recuperarea Bunurilor Infracţionale - o subdiviziune a CNA. Aceasta urma să fie funcţională din luna octombrie 2017, dar încă se mai lucrează la regulamentul de activitate. În prezent, la Procuratura Anticorupţie sunt deschise circa 1600 de dosare.
Similare
RECOMANDĂRI