Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În 2018, RTEC a avut datorii de aproape 20 de milioane de lei. Codreanu: Procuratura şi CNA să facă controale

Şedinţa de luni a Primăriei Chişinău s-a mutat astăzi la sediul Regiei Transport Electric. Cu toţi funcţionarii după el, primarul Ruslan Codreanu îşi continuă turul întreprinderilor municipale, astfel încât să scoată la iveală problemele cu care se confruntă acestea. 

Întâi de toate, primarul Ruslan Codreanu şi-a motivat popasul făcut la Regia Transport Electric Chişinău: „Este una dintre cele mai prioritare întreprinderi şi nu neapărat reieşind din faptul că fiecare al doilea locuitori călătoreşte zilnic cu transportul public, dar pentru că e cea mai mare întreprindere cu cel mai mulţi angajaţi”.

Totuşi, până nu demult, Regia Transport Electric se îneca în datorii. În 2018, restanţele ajunsese la suma 20 de milioane de lei.

„Anul 2018 a fost un an dificil din punct de vedere financiar. Întreprinderea avea datorii istorice faţă de buget şi furnizori. 108,4 mln lei, comparativ cu anul 2017”, a declarat Dorin Ciornîi, şeful RTEC.

Acum, întreprinderea nu mai are restanţe şi e gata să genereze profit. Între timp, a fost iniţiată o inspecţie financiară pentru a-i identifica pe cei care au dus firma la sapă de lemn.

„Şi o să vedem constatările cărui fapt se datorează pierderile enorme la o întreprindere care zilnic transportă 400 de mii de călători. Nu doar inspecţia să facă control la RTEC, dar şi procuratura şi CNA. Colhozul încă nu a ieşit din mulţi”, a comentat primarul interimar.

Regia Transport Electric Chişinău are multe imobile care nu sunt înregistrate. S-a descoperit că 7 dintre cele 12 dispecerate au fost privatizate de agenţi economici sau persoane fizice. Între timp, pierderile deveneau tot mai mari şi din cauză că multe bilete oferite pasagerilor erau falsificate. Şeful întreprinderii spune că luptă cu acest fenomen:

„La moment, a fost diminuat numărul tichetelor false folosite şi avem serviciu revizie şi control care zilnic verifică conductorii, chiar de 4 ori pe zi. Sunt şi zone de risc care verificaţi mai riguros”.

Acum, prioritatea municipalităţii este comasarea Regiei Transport Electric şi a Parcului Urban de Autobuze, dar şi punerea pe roate a proiectului de tichetare electronică.

„Eu foarte mult îmi doresc ca locuitorii să poată ajunge de la Vadul lui Vodă până în capăt la Buiucani cu acelaşi tichet, timp de o oră. Pentru asta ne trebuie o singură întreprindere”, a spus Ruslan Codreanu.

Regia Transport Electric a fost fondată în anul 1949. Zilnic pe traseu ies 314 troleibuze. Întreprinderea are 2400 de angajaţi iar salariu mediu este de aproape 7 mii de lei.
Similare
RECOMANDĂRI