Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În raportul de 100 de zile de activitate, Ion Ceban s-a lăudat în faţa presei cu gheretele evacuate

Promit marea şi sarea, însă odată instalaţi în fotoliile oficiale totul este dat uitării. Este sindromul politicienilor din Republica Moldova care nu-şi mai onorează promisiunile din campania electorală. Ieri, primarul general al Chişinăului a împlinit 100 de zile de mandate. Nu a sărbătorit la birou, ci în deplasare. Astăzi, a venit să se laude presei cu gheretele evacuate, iar după ce a epuizat repede lista realizărilor, a enumerat proiectele începute de administraţia precedentă şi finalizate recent.

„Au fost evacuate 262 de gherete, au fost demontate 173 de fundaţii după evacuarea gheretelor, au fost înşăturate 577 de apnouri publicitare”, a spus Ion Ceban.

Primarul şi-a atribuit meritele proiectelor începute de fosta conducere şi finalizate în mandatul său de 100 de zile. Pe listă sunt amenajarea Scuarului Mezon, din sectorul Râşcani şi reconstrucţia grădiniţei nr. 166.

„Reabilitarea parcului Mezon îi aparţin colegilor mei din consiliul precedent şi a fracţiunii pe care am reprezentat-o, iar grădiniţa 166 este un parteneriat public privat iniţiat până la venirea domnului Codreanu în funcţie”, a declarat Ion Ceban.

Şi dacă toate proiectele bune le atribuie exclusiv fracţiunii PSRM din consiliul municipal, restul relelor din oraş revin foştilor conducători.

„Prea mult a durat haosul, care a fost în Chişinău şi ceea ce am găsit în Chişinău nici pe departe nu putea fi calificat drept o faţă de Capitală a unei ţări, dar şi mulţi corupţi”, a declarat Ion Ceban.

Primarul a fost criticat de opoziţia din consiliul local pentru desele deplasări in străinătate. Dorin Chirtoacă l-a şi numit pe Ceban - primarul călător. Edilul a evitat astăzi să spună câţi bani s-au cheltuit pentru deplasările sale. Nici şefa Direcţiei Finanţe nu ne-a răspuns la telefon. În schimb, primarul  ne-a spus că nu doar călătoreşte, ci se mai şi întâlneşte cu primarii din oraşele vizitate.

„În Tel-Aviv m-am întâlnit cu primarul, oraşul este unul foarte bine dezvoltat. Vă veţi întâlni cu toţi primarii din lume? – Nu este obiectivul meu”, a spus Ion Ceban

Timp de două ore cât primarul a citit raportul, uşa primăriei a fost închisă cu zăvorul. Un poliţist o păzea din interior, altul din exterior. Cât despre relaţia cu preşedintele Igor Dodon, primarul nu neagă că se consultă des cu el.

„Relaţia mea este farte buna, este presedintele statului, ne consultam des pe diferite subiecte. Are o experienta extraordinara in domeniul economic si al infrastructurii...Nu se implica foarte mult? - Nu sunt eu cel care trebuie sa raspund la aceasta intrebare. -Dumneavoastra va implicati la presedintie?-  Eu ma implic in tot ce tine de administrarea orasului".-Atunci de ce e invers? - Sa-l intrebati pe domnul presedinte”, a spus Ion Ceban

La capitolul promisiuni, pentru primele trei luni de mandat, edilul le-a onorat doar pe jumătate. Primarul nu a majorat ajutorul social pentru căldură de la 40% la 60%, nu a automatizat procesul de eliberare a actelor permisive şi lista poate continua.


În schimb, a lansat platforma City Report, a reparat trei trotuare şi a găsit sursa de bani din bugetul municipal pentru asamblarea a 40 de troleibuze. Odată instalat în funcţie, primarul a avut grijă să fie activ nu doar în deplasări, ci şi pe retelele sociale. Pentru asta a angajat oameni, plătiţi din bani publici, pentru a lustruirea imaginea edilului în mediul online.

„Cea care ţine de Ion Ceban o administrează colegii mei de la serviciul de presă sunt plătiţi pentru asta. – Sunt 15 persoane. – Nu sunt 15 persoane. – Facebook-ul ne arată acest lucru. – Dar, nu are cum să vă arate acest lucru”, a declarat Ion Ceban.

Locuitorii Chişinăului încearcă din răsputeri să enumere schimbările pe care le-au sesizat în ultimile 100 de zile de mandat a primarului.

Socialistul Ion Ceban a câştigat mandatul de primar de Chişinău în cel de-al doilea tur al alegerilor locale generale din 3 noiembrie 2019. Este primul primar de stânga din ultimii 30 de ani.
 
Similare
RECOMANDĂRI