Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În Republica Moldova a fost instituită stare de alertă energetică, în sectorul de gaze naturale

În Republica Moldova a fost instituită stare de alertă energetică, în sectorul de gaze naturale. Decizia a fost luată la şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale pentru ca toate instituţiile resposabile să găsească soluţii pentru a proteja cetăţenii şi sectorul energetic. Autorităţile recunosc că situaţia este destul de gravă. Nu avem semnat încă un contract cu Gazprom-ul iar, de ieri, a început folosirea păcurii din rezerva de stat.

Păcura din rezerva de stat va fi folosită pentru a reduce consumul de gaze naturale. Autorităţile caută şi alte surse de carburant.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: „Această stare de alertă de fapt pune în funcţiune instituţiile statului ca să protejeze cetăţenii şi să nu avem o criză energetică. Rezervele actuale permit furnizarea agentului termic şi furnizarea de enrgie electrică pe o perioadă care nu va afecta nici un fel acum situaţia pe acest segment. Vorbim de cel puţin o lună”.

Statul a mandatat Energocom să achiziţioneze gaze naturale de pe pieţele din Ucraina şi România. Ei sunt cei care vor purta discuţii şi vor negocia pentru a găsi surse alternative. Între timp, astăzi şi mâine, autorităţile vor continua discuţiile cu Gazprom.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: „Avem discuţii cu Gazprom referitor la subiectul datoriilor istorice pe care le are MoldovaGaz faţă de Gazprom, referitor la pachetul 3 energetic şi alte subiecte ce ţin de reaţia MoldocaGAZ-Gazprom. Ca pană la finalul lunii să ne apropiem de o decizie în vederea contractului pe o perioadă mai lungă. Avem mai multe propuneri, am discutat cu mai multe ţări, aşteptăm toate ofertele, pentru a obţine cea mai bună ofertă pentru Republica Moldova. Ne aşteaptă o majorare a preţului la gaze dar nu ştim care va fi această majorare, or ajutorul pe care il vom oferi cetăţenilor va fi în funcţie de cât va fi majorat preţul la gazul livrat”.

Şi pentru că livrările de gaze sunt cu 35 la suta mai mici decât cele necesare, autorităţile au cerut Ucrainei să majoreze exportul de energie electrică.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: „Nu există o solicitare ofiacială, este un mecanism care funcţionează, această energie vine din Ucraina în Republica Moldova şi în momentul în care se stabilizează piaţa Republicii Moldova ia ar trebui să se întoarcă pe piaţa Ucrainei. La moment nu există nici un risc şi când spun pentru moment, mă refer la 4-5 zile”.

Centrala Termoelectrica de la Cuciurgan foloseşte acum cărbune la unele instalaţii pentru a genera electricitate. Asta şi pentru că, de la începutul lunii octombrie, volumul de gaze livrat Republicii Moldova a scăzut. Autorităţile au declarat că scumpirea gazului este inevitabilă, iar Guvernul analizează acum mai multe măsuri compensatorii pentru cetăţeni.
 
Similare
RECOMANDĂRI