Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În Republica Moldova s-a dat astăzi startul campaniei de vaccinare împotriva noului coronavirus

În Republica Moldova s-a dat astăzi startul campaniei de vaccinare împotriva noului coronavirus. Primul medic imunizat a fost Alexandru Botizatu, şeful Secţiei de Terapie Intensivă a Spitalului Republican din Chişinău, instituţie unde se tratează pacienţii cu forme grave ale bolii. Rând pe rând, cadrele medicale au venit la punctele de vaccinare cu speranţa că vom scăpa cât mai repede de virusul inamic.

După ce a fost vaccinat, conform procedurii, medicul Alexandru Botizatu a aşteptat 15 minute sub supravegherea colegilor săi, pentru a observa eventualele reacţii adverse ale serului anti-covid.

„Sunt cele mai frumoase emoţii, ţin acest certificat ca pe diploma mea de studii. Sunt gânduri bune că în sfârşit este speranţă în acest tunel. Mă bucură faptul că colegii mei sunt dornici să se vaccineze”, a spus medicul Alexandru Botizatu.

Medicul a transmis şi un mesaj pentru cei care mai sunt reticenţi în privinţa vaccinului şi a eficienţei acestuia.

„Cei care suportă Covid, trec printr-o experienţă deloc uşoară. Bolnavii gravi din sectia noastră i-am intrebat daca ar vrea sa fie vaccinaţi, toţi ne-au spus că da. Reticenţa va dispărea de astăzi, vaccinul este unul din putinele colace de salvare, să nu le fie frică", a declarat medicul Alexandru Botizatu.

Şi medicul Iana Cotorcea, anestezist la Spitalul Republican din Chişinău, a avut o formă uşoară de COVID-19 în toamna anului trecut şi îşi dorea să fie imunizată împotriva virusului.

„Eu nu mă tem. Sunt sigură de calitatea vaccinului venit în Republica Moldova. Nu m-am temut să fiu prima, chiar m-am cerut să fiu printre primii. Vaccinul ne va ajuta să limităm transmiterea virusului şi a formelor noi", a spus medicul Iana Cotorcea.

Mulţi medici şi-au aşteptat astăzi rândul la vaccinare. Sunt în linia întâi de luptă împotriva coronavirusului iar efortul lor este mare. La fel şi riscul la care sunt supuşi in fiecare zi. Ei ştiu prea bine că vaccinarea este deocamdată unica soluţie sigură de a scăpa de pandemie.

„Muncind în condiţiile acestea marea majoritate sau chiat toţi lucrători medicali sunt epuizaţi şi văzând posibilitatea de a se vaccina şi ulterior vaccinarea populaţiei. Eu consider că e o posibilitate de a simplifica lucrurile. Deoarece sistemul spitalicesc la moment este supraaglomerat”, a declarat ALA RUSNAC, medic internist ATI.

„Unica metodă de a stopa această pandemie este aplicarea măsurilor profilaxie şi anume vaccinarea. Aceasta este cea mai sigură şi cea mai bună metodă”, a spus VADIM ŢURCAN, medic epidemiolog.

Campania de vaccinare a început şi la Institutul de Medicină Urgentă din Chişinău. Primul pe listă a fost şeful Departamentului de Anestezie şi Terapie Intensivă, medicul Adrian Belîi.

„Din primul lot de vaccinuri a primit 1102 doze. Ceea ce înseamnă 551 de angajaţi vor fi vaccinaţi cu acest lot de vaccin COVID-19. Vor fi vaccinaţi 30 de angajaţi din cadrul secţiei de reanimare şi terapie intensivă covid, cei care nemijlocit se găsesc azi în tură”, a spus MIHAI CIOCAN, director, Institutul de Medicină Urgentă.

Republica Moldova dispune de 21 de mii 600 de doze de vaccin AstraZeneca, o donaţie din partea României. Într-o primă etapă, vaccinarea anti-COVID-19 este disponibilă angajaţilor din sistemul de sănătate.

În cea de a doua etapă, vor fi imunizaţi angajaţii ministerelor, ai Preşedinţiei şi ai altor instituţii publice, dar şi jurnaliştii. Vaccinarea este benevolă şi gratuită. Până pe patru martie, în Republica Moldova, urmează să ajungă încă 14 mii 400 de doze de vaccin AstraZeneca, prin intermediul platformei COVAX.
Similare
RECOMANDĂRI