Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În Republica Moldova vor putea fi vaccinaţi anti-covid şi copiii care au atins vârsta de 12 ani

În Republica Moldova vor putea fi vaccinaţi anti-covid şi copiii care au atins vârsta de 12 ani. Autorităţile spun că mai întâi trebuie recepţionate suficiente doze de vaccinuri pentru această categorie de populaţie. Funcţionari din sistemul sănătăţii au făcut anunţul la o conferinţă şi au avertizat că acum se înregistrează o nouă creştere a numărului de îmbonăviri, care e cu 36 la sută mai mare faţă de săptămâna trecută.

Autorităţile de la Chişinău au subliniat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea minorilor care au împninit vârsta de 12 ani şi anume cu serurile Pfizer şi Moderna produse în Statele Unite ale Americii.

VEACESLAV GUŢU, medic epidemiolog, ANSP: „Republica Moldova până la moment nu a recomandat acest aspect din considerent că încă sunt insuficiente stocuri de vaccinuri. Dar odată cu recepţionarea acestor 700 de mii de doze, ţara i-a în calcul ca în următoare perioadă să includem în planul naţional imunizarea anti-covid la acest aspect”.

Autorităţile spun că certificatul digital de vaccinare emis în Republica Moldova a fost adaptat cerinţelor necesare pentru a fi recunoscut în Uniunea Europeană. Există unele aspecte birocratice, aşa că se mai poartă negocieri.

DENIS CERNELEA, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: „Ieri a fost expediată ultima versiune oficială ajustată şi deja urmează ajustarea testărilor pentru asigurarea compatibilităţilor sistemului de certificare al Republicii Moldova cu cel al UE. Aceasta va permite emiterea deciziei de echivalare de către UE şi conectarea propriu zisă”.

Pe fondul creşterii numărului de îmbolnăviri de Covid, autorităţile îşi propun să doteze laboratoarele naţionale cu echipament performant pentru a depista tulpina Delta în rândul pacienţilor infectaţi.

VEACESLAV GUŢU, medic epidemiolog, ANSP: „Laboraroul ANSP este în fază de pregătire şi recepţionare a unor echipamente care să asigure capacitate de depistare a acestei tulpini. Nu putem spune din ce moment şi data când vom începe testarea, dar sperăm că la începtul lunii august, începutul lunii septmebrie deja să putem şi noi testa”.

În Europa incidenţa de infectare este de 8 ori mai mare decât în Republica Moldova. Astfel, creşte semnificativ şi numărul cazurilor de import. Doar în ultima săptâmână au fost 63 de de asemenea cazuri. Cei mai mulţi cetăţeni infectaţi au revenit din Turcia, Marea Britanie şi Italia. Pentru a împiedica o nouă creştere a numărului de îmbolnăviri, Republica Moldova urmează să inludă noi state în lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat.

DENIS CERNELEA, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: „Conform evoluţiei care o urmărim conform numărului nou de cazuri cel mai probabil către sfârşitul săptămânii va fi completată cu cel putin 12 ţări, precum Italia, Estonia, Finlanda şi Lituania”.

Până acum, autorităţile de la Chişinău au recepţionat peste 1,5 milioane de doze de vaccin. De la începutul campaniei de imunizare care a început în luna martie, în Republica Moldova s-au vaccinat 18% dintre cetăţeni.

Rămân disponibile vaccinuri Pfizer, Astra Zeneca, Johnson & Johnson, Sinopharm, Sinovac şi Sputnik V. În următoarele zile şi săptămâni vor fi recepţionate noi loturi de vaccinuri.
Similare
RECOMANDĂRI