Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În spitalele din Chişinău nu mai sunt locuri libere pentru pacienţii infectaţi cu COVID. Ion Ceban: La fiecare 10 minute este internat un om

Situaţia epidemiologică din Chişinău este alarmantă, iar autorităţile caută soluţii pentru depăşirea crizei. În spitale nu mai sunt locuri libere, iar săptămâna trecută unele instituţii medicale au creat condiţii de internare chiar şi în birourile angajaţilor. Primăria cere administraţiilor spitalelor să găsească noi locuri pentru pacienţii bolnavi de Covid.

Potrivit direcţiei Sanătate Chişinău, doar în ultimele 24 de ore, în spitalele municipale au fost internate 173 de persoane infectate cu covid. Calculele arată că la fiecare 10 minute este internat câte un pacient infectat cu noul coronavirus, iar în spitale nu mai sunt locuri. Primarul de Chişinău Ion Ceban cere Ministerului Sănăţii să pregătească în spitalele republicane noi locuri pentru pacienţi.

ION CEBAN, primar al municipiului Chişinău: „Oamenii din propriile considerente ignoră restricţiile doar pentru faptul că au obosit. Nu avem prea multe spaţii libere in spitale, solicităm în această privinţă să fie extins numărul şi capacităţile instituţiilor medicale din capitală. Nu doar cele municipale”. 

Acum în spitalele municipale sunt internaţi 1320 de bolnavi de coronavirus, iar capacitatea maximă este de 1400 de locuri. Autorităţile caută încă de săptămâna trecută soluţii pentru a suplini numărul de paturi. S-au improvizat locuri pentru pacienţi chiar şi în birourile angajaţilor sau în cantine. În ultimele săptămâni creşte tot mai mult numărul cazurilor grave şi extrem din grave de covid. Acum, sunt în stare gravă aproape 400 de pacienţi. 50 de bolnavi se află în stare foarte gravă şi sunt conectaţi la aparate de respiraţie artificială.

TATIANA BUCEARSCHI, şeful direcţiei Sănătate Chişinău: „Avem şi pondere ce vizează copii de la 13 la 16 ani, ceea  este 2,7 la sută din numărul total al cazurilor de coronavirus”.

Între timp, la Centrul Covid de la MoldExpo ambulanţele fac coadă.  Sunt aduşi fără întrerupere pacieţi infectaţi.  Pentru că situaţia se complică de la o zi la alta, la Centrul Covid urmează să fie pregătite alte 300 de locuri.  Potrivit unui sondaj,  40 la sută dintre cetăţenii Republicii Moldova nu ar accepta să fie vaccinaţi, în pofida situaţiei epidemiologice alarmante.

 
Similare
RECOMANDĂRI