Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În timp ce coaliţia de guvernare pierde susţinerea în Parlament, socialiştii şi democraţii fac tot mai multe promisiuni

În timp ce coaliţia de guvernare pierde susţinerea în Parlament, socialiştii şi democraţii promit salarii mai mari medicilor, o relansare a programului Prima Casă şi noi subvenţii fermierilor. Bani nu sunt, dar guvernarea mizează pe împrumutul de 100 milioane de euro de la Uniunea Europeană. Deciziile au fost luate ieri, în cadrul şedinţei coaliţiei de guvernare PDM-PSRM la care a participat premierul Ion Chicu şi preşedintele Igor Dodon.

Potrivit unei iniţiative legislative, salariile medicilor se vor majora substanţial. Vor creşte cu 30% de la 1 septembrie, iar de la 1 ianuarie cu încă 30%. O altă majorare de 40% va veni în prima jumătate a anului viitor.

„Pe lângă aceasta, în Parlament a ajuns deja iniţiativa legislativă de a ofere compensaţii urmaşilor cadrelor medicale care au decedat în urma luptei cu infecţia Covid-19. 50% din salariul anual îl va primi soţul sau soţia, 75% copii şi 50% părinţii medicilor decedaţi”, a spus VLADIMIR GOLOVATIUC, deputat PSRM.

Coaliţia de guvernare îşi propune lansarea programului Prima casă 6, care va fi destinat exclusiv angajaţii instituţiilor de forţă.

„În cadrul a cestui proiect sunt vizaţi angajaţii instruiţilor de forţă angajaţii MAI, SIS, CNA şi a altor instuţii  aferente proiectului. Novaţia Proiectului este că aceştia vor beneficia de 100% compensarea corpului creditului cu alte cuvinte beneficiarii care vor achiziţioana locuinţe în cadrul acestui proiect vor achita doar dobânzile aferente creditului respectiv”, a precizat NICOLAE CIUBUC, deputat PDM.

Există promisiuni că fermieri vor primi şi ei ajutor de la stat. S-a convenit majorarea fondul de subvenţionare cu 100 milioane de lei. Guvernarea îşi propune să ia bani pentru aceste noi măsuri de la Uniunea Europeană. Tot cu banii europeni, socialiştii propun câte 700 de lei pensionarilor.

„La moment au loc ultimele discuţii negocieri în sensul semnării acestui acord conform condiţiilor prima tranşa de 50 de ml de euro sunt sume necondiţionate care urmează să intre in contul R. Moldova alte 50 de mil urmează să fie condiţionate de anumite măsuri de aşa numitele condiţionalităţi.”, a spus NICOLAE CIUBUC, deputat PDM. 

În cazul în care nu va fi aprobat creditul european, majoritatea parlamentară speră în renegocierea creditului cu Federaţia Rusă. Realizarea acestor iniţiative este pusă sub semnul întrebări deoarece nici democraţii nici socialiştii nu mai au majoritatea în parlament. Ei sunt convinşi totuşi că vor fi votate iar schimbarea Guvernului nu va avea loc.

„Toate discuţiile despre demisia actualei guvernări şi formarea unui nou executiv sunt doar discuţii. În realitate, nimic nu se va întâmpla. Scopul este unul, de a face haos, catastrofă”, a declarat VLADIMIR GOLOVATIUC, deputat PSRM.
 
Similare
RECOMANDĂRI