În ziua scrutinului în secţiile de votare va funcţiona sistemul de înregistrare video
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În ziua scrutinului în secţiile de votare va funcţiona sistemul de înregistrare video

Comisia Electorală Centrală anunţă că şi în cadrul alegerilor de duminică, 20 octombrie curent, în secţiile de votare va funcţiona Sistemul de înregistrare video.

Potrivit, CEC acest sistem nu are conexiune la reţeaua internet, este funcţional şi activ doar în ziua votării, va fi pornit în momentul demarării operaţiunilor electorale preparatorii privind deschiderea secţiei de votare (sigilarea urnelor de vot, verificarea existenţei listelor electorale, buletinelor de vot, ştampilelor) şi oprit până la intrarea în secţia de vot a primului alegător. Ulterior, va fi repornit în momentul în care va fi încheiat procesul de votare şi va rămâne în funcţiune pe parcursul numărării şi totalizării voturilor, după care va fi închis.

 Acest sistem reprezintă o măsură suplimentară de securizare şi asigurare a transparenţei procesului de votare, a operaţiunilor electorale din ziua alegerilor, inclusiv împotriva eventualelor fraude electorale. Totodată, sistemul nu va fi utilizat în cadrul votării cu urna mobilă şi al votării la locul aflării alegătorului.

 Comisia reiterează că montarea camerelor video în secţiile de votare nu va compromite secretul votului. Imaginile nu vor fi transmise online, ci stocate pe un dispozitiv aparte, exclusiv în cazul unor eventuale litigii electorale, acestea vor putea fi utilizate în calitate de dovezi pentru examinarea şi soluţionarea lor.

Similare
RECOMANDĂRI