Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Incendiul de la Filarmonica Naţională a fost lichidat abia astăzi. Peste 50 de pompieri au luptat cu flăcările timp de 22 de ore

Incendiul de la Filarmonica Naţională a fost lichidat abia astăzi. Peste 50 de pompieri au luptat cu flăcările timp de 22 de ore. La faţa locului lucrează, de asemenea, laboratorul experimental antiincendiar care urmează să determine cauza producerii incendiului. Acolo au venit premierul şi preşedintele Republicii Moldova. Autorităţile au deschis şi un cont bancar pentru donaţii în sprijinul instituţiei culturale.

Pompierii au fost alertaţi ieri, în jurul orei 12:00. Primele echipaje au ajuns la faţa locului în şapte minute.  

MIHAIL HARABAGIU, Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă al MAI: "Am depistat un fum foarte dens în incinta filarmonicii şi mai multe focare care se vedeau de pe acoperiş". 

SVETLANA BIVOL, directorul Filarmonicii Naţionale "Serghei Lunchevici", Chişinău: "Nu a fost panică deloc. Noi am ieşit cu toţii, căci am simţit un pic de fum. Deja era sesizată echipa de pompieri. De la început ne-a părut asta ceva destul de uşor, care s-a transformat într-o dramă, adevărată dramă a culturii naţionale". 

MIHAIL HARABAGIU, Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă al MAI: "A fost o intervenţie foarte complicată de stingere a incendiului, dat fiind faptul că acoperişul nou a fost construit peste acoperişul vechi. Focul s-a propagat între aceste două acoperişuri. S-a format o pernă de aer şi, în urma curentului, s-a propagat foarte repede pe perimetrul acoperişului. Au început să dea fisuri pereţii". 

Pompierii au reuşit să lichideze incendiul după aproximativ 22 de ore. Cauzele producerii incendiului urmează să fie stabilite de specialişti. 

La faţa locului au venit premierul şi preşedintele Republicii Moldova. 

SVETLANA BIVOL, directorul Filarmonicii Naţionale "Serghei Lunchevici", Chişinău: "Noi vrem sală, dacă ne permiteţi, chiar Palatul Republicii, pentru repetiţii". 

Guvernul a identificat deja un sediu temporar pentru angajaţii instituţiei culturale, dar, în caz de necesitate, echipa Filarmonicii îşi va putea desfăşura activitatea şi la Palatul Republicii. Autorităţile spun că, cel mai probabil, clădirea afectată de incendiu nu va mai putea fi reparată. 

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: "Obiectivul principal, bineînţeles, este construcţia unui edificiu nou al Filarmonicii Naţionale. V-aţi convins, din păcate, că nu putem să restabilim această clădire. Aceasta, bineînţeles, durează". 

Construcţia unui nou edificiu al Filarmonicii Naţionale ar putea începe în martie, anul viitor. Până atunci, autorităţile îşi pun speranţa, inclusiv în donaţiile oamenilor şi alepartenerilor externi.

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: "Deja este deschis cont în trezoreria de stat şi, bineînţeles, cei care pot şi doresc să contribuie, vor avea posibilitatea să efectueze aceste donaţii". 

În următoarele zile se va face expertiza tehnică a pereţilor clădirii. În funcţie de rezultatul acesteia, specialiştii vor decide dacă demolează sau nu imobilul.  
Similare
RECOMANDĂRI