Încrederea UE în autorităţile de la Chişinău e cea mai mică din ultimii ani, eurodeputat 
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Încrederea UE în autorităţile de la Chişinău e cea mai mică din ultimii ani, eurodeputat 

Deputatul Parlamentului European, Siegfried Mureşan, spune că Republica Moldova are nevoie de o guvernare responsabilă, care ar promova reformele şi ar respecta standardele democratice. Solicitat de Europa Liberă să comenteze eşecul suferit de către PDM în tentativa de a introduce sintagma „integrare europeană” în Constituţie, eurodeputatul a declarat că oricine doreşte prin vorbe să-şi lipească pe frunte eticheta de pro-european şi să câştige capital politic de pe urma ei eşuează.

Potrivit lui Siegfried Mureşan, caracterul pro-european al unui partid sau al oricărui om politic se evaluează pe baza acţiunilor sale, nu pe baza vorbelor. Din păcate, în ultima perioadă multe acţiuni ale guvernării din Republica Moldova au fost în ciuda angajamentelor europene, în ciuda înţelegerilor cu UE, chiar în ciuda valorilor şi regulilor de bună conduită în Europa. Siegfried Mureşan menţionează că încrederea instituţiilor UE în autorităţile de la Chişinău este mai mică decât oricând în ultimii zece ani.

Siegfried Mureşan afirmă că pentru el PDM nu mai este un partid pro-european. A modificat legislaţia electorală în ciuda avizului Comisiei de la Veneţia şi a avertismentelor UE, iar alegerile pentru Primăria municipiului Chişinău au fost invalidate. În ciuda recomandărilor Fondului Monetar Internaţional, a fost adoptată o legislaţie care facilitează spălarea de bani, frauda, evaziunea fiscală în Moldova.

Întrebat despre referendumul pe care PDM propune să-l organizeze odată cu alegerile parlamentare din 24 februarie, Siegfried Mureşan a spus că îtotdeauna când oamenii politici au vrut să folosească referendumul în propriul interes au eşuat.

Potrivit lui Siegfried Mureşan, prin acţiunile pe care guvernanţii de la Chişinău le-au întreprins şi-au închis uşile în Europa. Dacă la sfârşitul anului Guvernul Moldovei nu va reuşi să absoarbă prima tranşă din asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro, banii vor fi păstraţi pentru ca Moldova să-i poată absorbi imediat ce îndeplineşte condiţiile. „Banii nu au legătură cu culoarea guvernării, ci au legătură cu respectarea angajamentelor”, a declarat eurodeputatul. Republica Moldova este un stat vecin al UE. Uniunea Europeană are un interes foarte mare ca în Republica Moldova să existe stabilitate, să existe prosperitate.

Similare
RECOMANDĂRI