Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Industria Republicii Moldova, afectată de pandemie. Ce spun experţii economici

Pandemia a afectat grav aproape toate ramurile industriei Republicii Moldova. Excepţie fac industriile alimentară şi chimică, ce au înregistrat creşteri considerabile, în special în perioada martie-mai 2020. Impactul căderii industriei este destul de mare în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii dar şi în ceea ce priveşte angajaţii, care s-au confruntat cu reduceri de salarii sau pierderea locului de muncă.

În luna mai a acestui an, producţia industrială a scăzut cu aproape cu 13 la sută, în comparaţie cu aceaşi perioadă a anului trecut, potrivit Biroului Naţional de Statistică. Prima jumătate a anului 2020 a fost o perioadă critică pentru industria prelucrătoare. În special pentru fabricarea echipamentelor electrice, în scădere cu 60 la sută, fabricarea mobilei, cu aproape 50 la sută mai puţin, şi cea textilă care, de asemenea, a scăzut la jumătate.

 RAMURI ALE INDUSTRIEI, GRAV AFECTATE

Fabricarea autovehiculelor, a remorcilor şi semiremorcilor - scădere cu  62,2%
Fabricarea echipamentelor electrice - scădere cu 57,5%
Prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută - scădere cu 53,2%
Fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice – scădere cu 52,4%

VIOREL GÂRBU, expert economic: „Se remarcă scăderi în producţia de cablaje de echipamente auto, acest domeniu a înregistrat un progres bun în ultimii ani, în urma învestiţiilor în economie naţională şi creştere era foarte dinamică, iar evoluţia scăderii este şi un trand european şi acele companii din Republica Moldova au fost mai puţin solicitate”.

De cealaltă parte, industria alimentară a înregistrat o creştere de aproape 14 la sută. Aici se remarcă fabricarea uleiurilor, a produselor din făină, a cerealelor, a conservelor şi procesarea cărnii. Oamenii recunosc că în perioada izolării au dat mai mulţi bani pe alimente.

„M-am axat pe ceea ce este mai consistent, orez, hrişcă, carne să fie şi proteină, salate, legume. La locul meu de muncă mi se oferea o masă şi a fost mai econom, dar acum trebuia să stau acasă şi să-mi stabilesc un meniu”.

„- Cu trei copii se cheltuie mult chiar, aţi calcucat cât a mers pentru mâncare?  
- Între opt nouă mii s-au dus”.

Cererea a fost mare şi pentru substanţele dezinfectantate şi soluţiile de curăţare. Asta a dus la o crestere de 60% a industriei chimice, în comparaţie cu aceeaşi perioadă anului trecut.  

„Mai mulţi bani s-au cheltuit, presupun, pe substanţele dezinfectante, oamenii era speriaţi. Au economisit din altă parte şi au cheltuit pe ce era mai necesar”.

Industria va ieşi, treptat, din impas, iar tendinţa va fi de creştere în următoarea perioadă, dacă situaţia pandemică va permite ridicarea restricţiilor, cred experţii economici. Totuşi, impactul crizei în industrie se va face simţit încă o perioadă îndelungată.

VIOREL GÂRBU, expert economic: „În egală măsura sunt influenţaţi şi antreprenorii nu pot să-şi vândă în mod obişnuit. Regretabil, suportul din partea executivul este practic inexistent, guvernul nu a găsit soluţii sau nu a găsit de cuviinţă să ofere un suport mai mare pentru a menţine economia. 
Similare
RECOMANDĂRI