Influenţa virusului SARS-CoV-2 asupra sistemului nervos şi sănătăţii mintale
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Influenţa virusului SARS-CoV-2 asupra sistemului nervos şi sănătăţii mintale

Afectarea sistemului nervos central se întâlneşte destul de des la pacienţii diagnosticaţi cu virusul SARS-CoV-2, care provoacă infecţia COVID-19. O bună parte din pacienţi sunt destul de agresivi, periodic excitaţi, depresivi. Mai ales la persoanele în vârstă, persistă frica de moarte, spune Veronica Ţugulschi, şefa unităţii de primiri urgente din cadrul Spitalului municipal Sfântul Arhanghel Mihail din Chişinău.

Dereglările pornesc de la cele funcţionale, cum ar fi excitabilitatea, dereglări cognitive, anxietate, stări de depresie, până la dereglări organice ca polineuropatie, encefalită, notează IPN.

Complicaţiile nu rămân doar la nivelul ţesutului pulmonar, practic toate vasele sangvine din organism sunt afectate de acest virus şi din această cauză se produc microtromboze. Sunt afectate zonele talamus, hipotalamus, sistemul limbic şi apar dereglări în comportament, explică medicul Veronica Ţugulschi.

Contactată de IPN, psihologul Lilia Gorceag afirmă că, indiferent de forma de manifestare a virusului, acesta lasă urme adânci în sănătatea umană. Cei care au fost diagnosticaţi cu acest virus trăiesc cu o stare de frică şi neîncredere în ziua de mâine. La aceşti pacienţi încep să apară gânduri suicidale, depresia şi alte consecinţe. Această stare poate fi agravantă şi atunci recomandările sunt de a se adresa specialiştilor şi de a încerca să rezolve problema la timp. Orice problemă ce ţine de sănătatea mintală are nevoia să fie verbalizată şi analizată.

Recent o pacientă diagnosticată a fost găsită strangulată într-o baie a spitalului Sf. Arhanghel Mihail din municipiul Chişinău. Versiunea examinată este cea de suicid. Potrivit medicilor, aceasta ar fi avut dereglări ale sistemului nervos central, care ar fi survenit din cauza infecţiei.

Similare
RECOMANDĂRI