Insistenţe zadarnice în Parlament! Subiectul introducerii limbii române în Constituţia R. Moldova nu va fi discutat mâine în Legislativ
Sursa foto:parlament.md Vizualizari:

Insistenţe zadarnice în Parlament! Subiectul introducerii limbii române în Constituţia R. Moldova nu va fi discutat mâine în Legislativ

Fracţiunea liberal-democrată din Parlament a propus astăzi introducerea, pe ordinea de zi a şedinţei de mâine, a unui proiect pentru modificarea articolului 13 din Constituţie, pentru „restabilirea faptului că limba de stat este limba română”.  Deputatul PLDM a menţionat că unele Comisii parlamentare au tergiversat intenţionat elaborarea avizelor pentru acest proiect, iar până mâine, aceste se pot aduna în şedinţe pentru a le face.

În luări de cuvânt, proiectul a fost susţinut de fracţiunea liberală, însă a fost respinsă de comunişti şi socialişti.

Mihai Ghimpu declarat că, de fapt, proiectul nu vine să restabileastă adevărul istoric, ci să îndeplinească decizia Curţii Contituţionale, „care a spus clar că limba pe care o vorbim  este limba română”.

Deputatul socialist Grigore Novac a intervenit şi a menţionat că proiectul de modificare a articolului 13 nu are nici raportul comisiei juridice, şi nici avizele altor comisii: „Oportunitatea de a discuta acest subiect este prematură şi nu-şi are locul, dar şi depăşită”.

Astfel, speakerul Parlamentului Andrian Candu a anunţat că proiectul nu va fi supus votului privind introducerea acestuia pe ordinea de zi, întrucât Regulamentul Parlamentului prevede că proiectele de modificare a Constituţiei trebuie să aibă, obligatoriu, avizele tuturor comisiilor parlamentare.

„Proiectul nu se supune votului. Urmează Comisia pentru administraţie publică, săptămâna viitoare, miercuri, să dea aviz la acest subiect, iar comisia juridica să întocmească raportul”.

Subiectul s-a lăsat cu insistenţe:

„Am fost auzit sau nu? Eu am propus pentru ziua de mâine, între timp Comisia Administraţie Publică, dar şi Comisia juridică, se vor convovca în şedintă şi vor elabora avizele”, a insistat deputatul PLDM Tudor Deliu.

„Săptămâna viitoare ele vor fi, iar atunci îl vom supune votului pentru introducerea pe ordinea de zi”, a spus Candu.

Astfel, proiectul pentru modificarea articolului 13 din Constituţie, privind introducerea limbii române, nu a fost introdus pe ordinea de zi a şedinţei de mâine, aşa cum a propus fracţiunea PLDM.

„Este indamisibil ca în Constituţie să fie un neadevăr. Limba pe care o vorbim este limba română şi punctum!”, a conchis deputata Maria Ciobanu.
Similare
RECOMANDĂRI