Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Integrarea europeană, doar pe hârtie. Puterea şi opoziţia se acuză reciproc de întârzierile reformelor din Acordul de Asociere

Planul naţional de acţiuni privind implementarea acordului de asociere este realizat în proporţie de doar 70 la sută. Ministerul de Externe spune că restanţele se înregistrează din cauza instabilităţii politice, doar în 2019 Republica Moldova fiind condusă de trei guverne. De cealaltă parte, opoziţia parlamentară pune întârzierile pe seama lipsei de acţiune a guvernării socialiste, care şi-ar dori apropierea Republicii Moldova de Uniunea Euroasiatică şi nu de cea Europeană.

Planul naţional de acţiuni pentru anii 2017-2019 privind implementarea acordului de asociere prevedea racordarea legislaţiei naţionale la cea europeană şi acţiuni de modernizare şi europenizare a Republicii Moldova. Din totalul angajamentelor asumate, s-au realizat doar 70%.
 
„Este o stagnare de fapt, începând cu actuala guvernare socialistă, mixtă, vectorul de integrare este mai mult mimat”,  aspus IURIE RENIŢĂ, deputat PPDA.
 
„Cifra de 70% nu bucură pe nimeni, mai ales că la capitolul relaţii politice şi mai ales domeniul justiţiei, lucrurile stau şi mai prost. Această guvernare nu face nimic, frânează procesul de integare europeană şi încearcă să alunece spre Uniunea Euroasiatic”, a declarat MIHAI POPŞOI, vicepreşedintele Parlamentului, deputat PAS.
 
De cealaltă parte, tatoiana Molcean, secretar de stat în ministerul de Externe, spune că la baza restanţelor acumulate stau lipsa specialiştilor şi schimbările frecvente de guverne.

„Am avut mai multe fluctuaţii politice, în special în 2019, efectiv guvernul nu a putut aproba anumite hotărâri. 01.11 la fel şi parlamentul, anul trecut nu a lucrat. este criteriul obiectiv, nefuncţionalitatea instituţiilor, si un alt moment … este numărul limitat de specialişti angajaţi în acest sector”, a precizat TATIANA MOLCEAN, secretar de stat, ministerul Afacerilor Externe.
 
Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană a fost semnat în iunie 2014, împreună cu acordul de comerţ lider. Documentele au dus la reducerea barierelor din calea comerţului, UE devenind cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova.
 
Similare
RECOMANDĂRI