Intensificarea cooperării şi comerţului RM-UE, discutată la Bruxelles, de premierul Gavriliţa şi vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis
Sursa foto:gov.md Vizualizari:

Intensificarea cooperării şi comerţului RM-UE, discutată la Bruxelles, de premierul Gavriliţa şi vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis

În cadrul vizitei de lucru la Bruxelles, premierul Natalia Gavriliţa a avut o întrevedere cu vicepreşedintele Comisiei Europene, comisarul european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis. Părţile au discutat despre criza energetică, programele de asistenţă, promovarea comerţului moldo-comunitar şi alte subiecte importante pentru implementarea agendei de reforme a Executivului de la Chişinău.

Şefa Cabinetului de miniştri şi-a exprimat recunoştinţa pentru  cea de-a doua tranşă, în valoare de 50 milioane de euro, de care a beneficiat Republica Moldova prin intermediul programului Omnibus. În acelaşi timp, premierul a menţionat interesul R. Moldova pentru un nou program de asistenţă macrofinanciară care ar suplini bugetul şi ajuta cetăţenii în perioada de criză şi procesul de redresare economică.

Cei doi oficiali au discutat şi despre consolidarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) şi importanţa valorificării accesului Republicii Moldova pe piaţa europeană. Uniunea Europeană rămâne principalul partener comercial al Republicii Moldova, cu o cotă de circa 64 % din totalul exporturilor în anul 2020. În acest context, părţile au abordat posibilităţile de extindere a gamei de produse moldoveneşti exportate pe piaţa UE la cele de origine animală, produsele lactate şi materialul săditor.

Similare
RECOMANDĂRI