Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Intervenţia militară a Moscovei din anul 1968 a avut consecinţe şi pentru RSSM

Astăzi se împlinesc 51 de ani de la invazia Uniunii Sovietice în Cehoslovacia. Intervenţia militară a fost susţinută de alte cinci state din lagărul socialist, în afară de România, ceea ce a înfuriat Moscova. Consecinţele acelei decizii a Bucureştiului au fost, însă, resimţite şi de românii din Basarabia aflată sub ocupaţia sovietică.

Invazia militară a Cehoslovaciei a avut loc în noaptea de 20 spre 21 august 1968. Indignată de politica liberală promovată de guvernul comunist de la Praga, în frunte cu Alexander Dubcek, Moscova a trimis aproape un sfert de milion de soldaţi pentru a ocupa Cehoslovacia şi a-l aresta pe Dubcek.

Invazia militară a ruşilor a fost susţinută de alte cinci state din lagărul socialist, în afară de România. Autorităţile comuniste de la Bucureşti au condamnat în termeni duri invazia militară a URSS-ului în Cehoslovacia.
 
Refuzul României de a participa la agresiunea sovieticilor în Cehoslovacia a stârnit foarte multă supărare la Moscova.
 
Cărţile în limba română au fost interzise în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească şi puteau fi cumpărate doar la Cernăuţi, Kiev, Moscova şi alte oraşe ale Uniunii Sovietice, dar era periculos să fie aduse acasă. 
Similare
RECOMANDĂRI