Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

INTERVIU. Adina Vălean: R. Moldova are un viitor bun. Poate să reuşească să facă parte din familia ţărilor cu standard de viaţă ridicat

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a oferit un interviu în exclusivitate pentru TVR MOLDOVA, jurnalistului Vasile Munteanu, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi, în care şi-a exprimat aprecierea pentru noua guvernare din Republica Moldova şi proiectele şi reformele pe care le implementează.

„Cred că Republica Moldova are un viitor bun. Poate să reuşească să facă parte din familia ţărilor cu standard de viaţă ridicat, cu valori solide care sunt valorile pro europene şi sper ca eforturile care sunt deja vizibile ale guvernului actual să dea roade. Anul acesta a fost un an bun pentru R. Moldova a fost vizibil în dialogul cu UE cu comisia europeană şi este foarte credibilă. Ceea ce pe mine mă impresionează este faptul că se discută mai puţin general şi mai mult aplicat. Toate discuţiile mele au fost în jurul soluţiilor pe care R. Moldova le caută, pentru anumite reforme, o căutare permanentă a bunelor practici într-un domeniu sau altul. O face foarte credibilă şi e o plăcere să ai astfel de parteneri. Sunt impresionată de faptul că e foarte clar ce trebuie de făcut. Proiectele sunt deja afirmate, doamna prim ministru are o viziune foarte clară asupra lucrurilor, reformelor, proiectelor concrete. Sunt impresionată de acurateţea şi voinţa în discuţiile pe care le-am avut”, spune Adina Vălean.

Comisarul european pentru Transporturi a observat şi apreciază faptul că R. Moldova îşi recunoaşte limitele şi întârzierile în contextul proiectelor din domeniul infrastucturii.  „Am văzut multe state care nu sunt atât de deschise de a recunoaşte că au o întârziere. Este un lucru grozav. Există determinare. Unele lucruri merg repede şi bine, altele mai greu, dar se vede că există dorinţa şi poate chiar dacă unele merg mai încet, sunt pe drumul cel bun.”

Cât despre proiectele de infrastructură din Republica Moldova şi finanţarea lor, comisarul european susţine că acestea sunt salutate de organizaţiile internaţionale, ceea ce va duce la dezvoltarea regională a ţării.  „Ce este interesant e că R. Moldova e bine plasată cumva regional, pot trece nişte coridoare importante în partea estică şi atunci orice investiţie va fi răsplătită cu rezultate pe termen lung. Există deja o competiţie între finanţatori: ce să facem mai întâi, cum ar fi podul rutier de la Ungheni pentru că şi noi, comisia europeană, îl considerăm o prioritate şi am vrea să îl finanţăm. E foarte sugestiv”, a mai declarat Adina Vălean.
Similare
RECOMANDĂRI