Interviu. Senatorul român Viorel Badea: R. Moldova este parte a Europei. Ea va trebui să devină şi parte a Uniunii Europene
Preşedintele Comisiei pentru Cultură şi Media din Senatul României, Viorel Badea, a acordat un interviu în exclusivitate pentru TVR MOLDOVA. Alesul poporului susţine că Republica Moldova are o şansă istorică de a se apropia şi mai mult de Uniunea Europeană.
- În acest context, România a fost unul dintre principalii sponsori ai R. Moldova. Vorbim aici despre tone de material de protecţie, despre vaccinuri – au fost 200 de mii, acum încă 100 de mii. După ce trece această pandemie, aveţi un plan comun la Bucureşti pentru cele două maluri ale Prutului în vederea depăşirii crizei economice care vine după această criză pandemică?- Europa a dat dovadă de foarte multă solidaritate, de foarte multă implicare, de foarte multă determinare atunci când este vorba de protejarea sănătăţii cetăţenilor europeni şi bineînţeles a dat dovadă în toată această perioadă de solidaritate pentru a oferi suport economic şi nu doar tuturor statelor europene. Din punctul acesta de vedere putem spune că perioada de pandemie a fost un test extraordinar pentru statele membre ale Uniunii Europene, în ceea ce priveşte necesitatea de a lucra împreună, de a co-exista împreună, necesitatea de a crea un profil comun al tuturor statelor europene.
- Domnule senator, de la sfârşitul anului trecut R. Moldova are un nou preşedinte – Maia Sandu. Din punctul Dvs. de vedere, cum s-au aşezat relaţiile pe axa Chişinău – Bucureşti – Bruxelles?- Bineînţeles. Din punctul nostru de vedere, acum este mai necesar ca niciodată să reconstruim relaţia pe care o avem între noi şi să facem în aşa fel încât cetăţenii statelor noastre să se poată bucura de o bunăstare reală. Noi chiar acum gândim o formulă de a încuraja înfrăţirile dintre localităţile din România şi R. Moldova, tocmai în sensul de a exporta bunăstare pentru fraţii noştri de peste Prut. Este o chestiune la care noi ţinem foarte mult. Este o chestiune care va produce valoare adăugată pentru românii şi nu doar pentru românii care trăiesc pe malul stâng al Prutului.
-Din punctul meu de vedere este o oportunitate care nu se va mai întoarce pentru R. Moldova de a se re-aşeza în familia statelor civilizate din Europa. Practic, R. Moldova este parte a Europei, ea va trebui să devină şi parte a Uniunii Europene. R. Moldova atât din punct de vedere cultural, identitar, chiar şi economic face parte din Europa. Nu există nicio îndoială în acest sens. Alegerea Maiei Sandu în funcţia de preşedinte nu va face altceva decât să creeze oportunităţi incredibile pentru statul vecin României. Ne-a bucurat opţiunea electoratului basarabean şi sunt convins că odată cu era Maia Sandu se vor deschide şi multe posibilităţi de dezvoltare şi de bunăstare pentru cetăţenii R. Moldova. Desigur, mai este un pas necesar, pe care cu toţi îl veţi face iulie, un pas care va putea să închidă cercul acesta atât de aşteptat nu doar de români, dar de toţi cetăţenii europei. Europa priveşte cu interes, dar şi cu emoţie ceea ce se întâmplă pe flancul său estic, la frontiera de pe Prut. Din câte am văzut eu, încurajează foarte mult aceste evoluţii pozitive din R. Moldova. Am fost în hemiciclul Consiliului Europei atunci când doamna preşedinte Maia Sandu a avut un discurs pe care l-a expus în faţa membrilor a 47 de state din Consiliul Europei, parlamentari din parlamentele naţionale, un discurs care a fost extraordinar de bine primit şi un discurs care efectiv a reprezentat un angajament al cetăţenilor R. Moldova în faţa acestor state membre ale Consiliului Europei. Aşteptăm cu toţii ceea ce se va întâmpla la următoarele alegeri în R. Moldova şi sunt convins că acesta este un tren care nu trece de două ori prin aceeaşi gară. Cetăţenii R. Moldova trebuie să se implice, să fie activi şi să înţeleagă că nu sunt cu nimic mai prejos cu ceilalţi europeni. Dimpotrivă, aş spune că în condiţii destul de complicate, iată că totuşi R. Moldova a reuşit să demostreze că poate face faţă unor provocări politice extraordinare şi că poate să se ralieze tuturor statelor europene atunci când este vorba de schimbări la nivel politic şi nu numai.