Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Întreprinderea municipală Regia Autosalubritate, în prag de faliment

Întreprinderea municipală Regia Autosalubritate se plânge că este în prag de faliment. Administraţia susţine că pierde clienţii care apelează la seviciile oferite de unica fabrică de sortare şi reciclare a deşeurilor din Republica Moldova, care de curând, a început să se ocupe şi de evacuarea gunoiului. Mai mulţi dintre cei care au contracte cu municipalitatea, susţin că serviciile primăriei sunt mai scumpe şi prestate mai prost. Consilierii municipali împreună cu conducerea Autosalubritate discută despre o eventuală reducere a taxelor pentru evacuarea gunoiului, ca o soluţie pentru creşterea veniturilor.

DUMITRU VULPE, şef regie Î.M. "Autosalubritate": „La moment avem ccirca 120 de clienţi care au trecut la ABS, scadem veniturile, motivul ar fi că 5 lei au scăzut la preţul metru cub. Clienţii trec la deservirea lor.  Având contractual de BERD, poate să scadă sub pericol în timp”.

Şeful Regiei Autosalubritate se plânge că pierde bani care ar urma să intre în bugetul municipal, după ce în doar câteva luni, au fost reziliate 120 de contracte de prestare a serviciilor. El afirmă că singura companie de sortare şi reciclare a gunoiului din Republica Moldova, a început să se ocupe şi de evacuarea deşeurilor din municipiul Chişinău. Asta după ce în urma unei neînţelegeri cu primăria a încetat să mai sortoze gunoiul din municipiu.

IRINA BALICA, manager-şef, companie de reciclare şi sortare a deşeurilor: „Clienţii noştri sunt toţi oameni conştienţi, ei ştiu deşeurile lor se duc la sortare şi apoi la reciclare şi mai primesc din partea noastră un ambţibil casă verde sau afacere verde. Noi facem curat la platformă, măturăm, tomberoanele sunt aranjate la loc. Am fost să apelam la aceasta pentru a putea munci mai departe”.

Firma privată care gestionează în prezent 120 de contracte, e una dintre cele 20 de companii din Chişinău ce prestează servicii de evacuare a deşeurilor. Deşi are încheiate cele mai multe contracte, Regia Autosalubritate susţine că ar pierde peste o sută de mii de lei lunar pentru că 25 la sută dintre locuitorii oraşului nu achită seviciile. Mulţi locatari ai blocurilor deservite de Regia Autosalubritate, sunt nemulţumiţi de serviciile acesteia.

„Cum este aşa şi este ce putem face  În fiecare zi vine, dar nu mătură, nu strange gunoiului. Dar nu am văzut pe nimeni să mature. Multă populaţie, gunoi este, desi ieri a fost maşina a luat, ia uitaţi-vă ce se face, se vede că reuşesc. Mi-a venit pentru gunoi 219 pentru gunoi, sunt invalid şi am 40 la sută reducere şi cinci suntem în casă”

Mai multe asociaţii de locatari au reziliat contractele încheiate anterior cu Regia Autosalubritate şi au apelat la serviciile companiei de reciclare pe care le consideră mai avantajoase.

După ce în luna ianurie compania de sortare şi reciclare a încetat să mai prelucreze gunoiul colectat de Regia Autosalubritate, acum deşeurile municipale ajung pe platoul de acumalare de pe strada Uzinelor, apoi sunt transportate la gunoiştea din Ţânţăreni. Experţii în domeniu spun că în timp ce autorităţile municipale luptă pentru a atrage clienţi, deşeurile sunt gestionate defectuos şi pe alocuri chiar cu abateri de lege.

Regia Autosalubritate" a beneficiat de un împrumut din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie și Dezvoltare şi Băncii Europene de Investiţii , în scopul implementării proiectului "Deșeuri solide Chișinău pentru construirea unei linii de sortare şi reciclare.
 
Similare
RECOMANDĂRI