Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Întreprinderea Municipală Spaţii Verzi din Chişinău îşi prepară propriul dezinfectant

În lupta cu virusul COVID-19, Întreprinderea Municipală Spaţii Verzi din Chişinău susţine că foloseşte o soluţie-minune pentru dezinfectat, pe care şi-o prepară singură, folosind doar sare şi apă. Conducerea întreprinderii spune că produsul ar fi de şapte ori mai eficient decât soluţiile pe bază de clor. Substanţa este utilizată pentru dezinfectarea parcurilor, trotuarelor dar şi a mijloacelor de transport, iar angajaţii o folosesc şi pentru a-şi dezinfecta mâinile. Agenţia pentru Sănătate Publică, însă, nu a auzit nimic despre o astfel de soluţie, ieftină şi bună la toate.

Solutia este preparată, în urma unor reacţii chimice, într-un aparat special, care funcţionează pe bază de curent electric.
 
„În maşina este un reactor, reactorul asta descompune sarea care constă din NACL, o descompune în anioni şi cationi, ele se unesc cu moleculele de apă şi reese anolid şi catolid, este o soluţie dezinfectantă pur curată”, a spus SERGHEI CARP, şef, Î. M. Spaţii Verzi, Chişinău.
 
Aparatul a fost cumpărat de Întreprinderea Spaţii Verzi în toamna anului trecut iar cu soluţia rezultată din funcţionarea lui urmau să se dezinfecteze plajele din municipiul Chişinău.

De două săptâmâni, utilajul, aflat la Staţia de Salvatori de la Valea Morilor, este folosit la capacitate maximă. Zilnic prepară câte opt tone de soluţie. Pentru o tonă e nevoie de opt kilograme de sare.
 
„În ţările dezvoltate aşa utilajele stau în spitale, clinici se folesc pentru dizinfecţia interioară. Prelucrăm acuma parcurile, scuarurile cu soluţia dată contra virusului”, a declarat SERGHEI CARP.
 
Dezinfectarea spaţiilor publice, la care se foloseşte această soluţie, se face pe timp de noapte.

Şeful de la Spaţii Verzi mai spune că aceasta substanţă nu este nocivă pentru om.
 
Soluţia, care poate fi utilizată şi pentru dezinfectarea suprafeţelor, este pusă la dispoziţie şi altor întreprinderi municipale dar şi primăriilor din suburbii.

Am încercat să cerem şi părerea Agenţiei pentru Sănătate Publică. Directorul instituţiei a spus că nu ştie nimic despre această substanţă şi că are nevoie de timp să se documenteze pentru a-şi forma o opinie referitoare la eficienţa ei. 
 
 
Similare
RECOMANDĂRI