Inundaţii în sudul R. Moldova. Mai mult familii au fost evacuate
Sursa foto:gagauzinfo.md Vizualizari:

Inundaţii în sudul R. Moldova. Mai mult familii au fost evacuate

Zeci de gospodării au fost inundate după ploile torenţiale de astăzi, 29 septembrie. Cea mai afectată este zona de sud. În unele localităţi, nivelul apei a depăşit doi metri, ajungând la geamurile locuinţelor. Mai multe familii au fost evacuate.

Potrivit IPN, başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a convocat o şedinţă în legătură cu situaţia excepţională. Potrivit informaţiilor prezentate, s-a ridicat nivelul apei în râul Ialpug, iar mai multe porţiuni de drum şi stadionul au fost acoperite de apă. Nu sunt excluse că mai multe animale au pierit înecate. În oraşul Comrat, în jur de 35 de case au fost inundate. Din două gospodării au fost evacuaţi doi copii, precum şi o persoană imobilizată. Pe lângă locuinţe, au fost inundate sediile mai multor agenţi economici, inclusiv care depozitau cereale. Cel puţin cinci persoane au avut nevoie de ajutor medical, printre care şi doi copii.

Primarul satului Dezghingea, Vasili Capsamun, a declarat că nivelul apei a ajuns la un metru jumătate, iar în anumite zone a depăşit şi doi metri. Sunt şi drumuri inundate, iar dacă ar mai cădea ploi abundente, există riscul ca digul din localitate să cedeze. Şuvoaiele au pătruns în cel puţin 15 case, iar oamenii au rămas pe drumuri şi au nevoie de cazare.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă menţionează că pompierii au fost mobilizaţi pentru pomparea apei din mai multe gospodării din localităţile Tomai, Covurlui, Tochile-Răducani şi Cuporani din raionul Leova.În oraşul Cimişlia, salvatorii au intervenit pentru pomparea apei din Liceul Teoretic „Ion Creangă”, iar în localitatea Fetiţa a aceluiaşi raion, au fost efectuate lucrări de pompare din şapte gospodării particulare.

Potrivit informaţiilor operative, precipitaţiile puternice au deteriorat două poduri din localitatea Tochile-Răducani, iar mai multe grădini au fost înnămolite în satul Colibabovca, raionul Leova.

În caz de situaţii de risc, oamenii sunt rugaţi să apeleze de urgenţă Serviciul 112.
Similare
RECOMANDĂRI