Investigaţie încheiată. De la ce mâncăruri s-au intoxicat nuntaşii care au mers la nuntă într-un local din Chişinău, pe 10 august
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Investigaţie încheiată. De la ce mâncăruri s-au intoxicat nuntaşii care au mers la nuntă într-un local din Chişinău, pe 10 august

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor  anunţă că investigaţia asupra cazului de toxiinfecţie alimentară, care a avut loc pe data 10 august la o nuntă în municipiul Chişinău, s-a încheiat.

Potrivit ANSA, în urma examinărilor de laborator s-a depistat Salmonella enteritidis şi a Bacteriil coliforme în bujenină, ruladă de pui, fileu de somon sărat şi peşte somon fileu neprelucrat.

În total au fost spitalizaţi 44 de bolnavi, printre care şi mirele, iar 6 bolnavi au refuzat spitalizarea. În urma analizelor efectuate la 39 dintre bolnavi s-a depistat Salmonella enteritidis.

În urma unui control inopinat s-a stabilit că toate produsele alimentare şi băuturile servite la masă erau însoţite de acte ce atestă provenienţa şi calitate lor. Produsele de patiserie pentru masa fourchette şi tortul de sărbătoare, furnizate de o companie, din municipiul Bălţi, erau însoţite de cerificate de calitate, dar livrate cu transport neautorizat, fără condiţii termice speciale şi cu lipsa facturii de transport /bonul de casă.

Din numărul total de angajaţi ai localului – 25, s-a stabilit că 10 persoane nu dispun de examen medical, iar 20 au instruirea igienică expirată sau aceasta lipseşte în general.

Condiţiile sanitare a spaţiilor pentru pregătirea bucatelor, prezintă unele neconformităţi. În local lipsesc proceduri de înregistrare a stării de sănătate a angajaţilor, precum şi examenul şi instruirea medicală, proceduri aprobate privind igiena curentă şi dezinfecţia încăperilor, utilajului, ustensilelor, inclusiv registrele de evidenţa.

În rezultatul neconformităţilor depistate, specialiştii au emis un şir de prescripţii:
  • Sistarea activităţii bucătăriei (bloc A)
  • înlăturarea din procesul de lucru a personalului lucrător implicat, până la primirea rezultatelor oficiale ce ţine de starea sănătăţii acestora,
  • măsuri de ordin sanitar în special igienizarea şi dezinfectarea încăperilor, utilajului, ustensilelor,
  • iniţierea măsurilor de mentenanţă generală,
  • elaborarea şi implementarea procedurilor operaţionale ce ţin de controlul sănătăţii personalului angajat,
  • instruirea personalului lucrător,
  • combaterea dăunătorilor,
  • autocontrol,
  • evidenţa procesului tehnologic,
  • trasabilitatea alimentelor,
  • stabilirea şi monitorizarea parametrilor în punctele critice de control conform HACCP.
De altfel, la 19 august administraţia localului unde s-a produs toxiinfecţia a depus la cancelaria STSA Chişinău, o cerere privind sistarea activităţii pe termen nedeterminat, până la înlăturarea deplină a neconformităţilor constatate, cu informarea ulterioară a STSA.

Concomitent cu verificarea localului din Chişinău, inspectorii subdiviziunii teritoriale pentru siguranţa alimentelor din Bălţi au iniţiat un control inopinat la unitatea care a preparat şi livrat produse de patiserie pentru masa fourchette şi tortul de sărbătoare. Aici au fost depistate următoarele neconformităţi:
  • Lipsa contractului de prestări servicii cu un laborator acreditat;
  • Nerespectarea periodicităţii efectuării analizelor de laborator la produsul finit;
  • Lipsa contractului Dezinfecţie Dezinsecţie şi Deratizare;
  • Nu se fac înregistrări în corecte în registrele de evidenţă a unităţii;
  • Termometrele nu sunt verificate metrologic;
  • Instrucţiunea tehnologică şi certificatul de calitate nu corespund legislaţiei în vigoare;
În urma controlului au fost prelevate 10 probe de sanitaţie, agentul economic şi-a sistat activitatea până la înlăturarea neconformităţilor constatate.
Urmare celor relatate, de către inspectorii Direcţiilor teritoriale au fost întocmite procese-verbale cu privire la contravenţie în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Similare
RECOMANDĂRI